Data publicării:
Klaus Iohannis, mutare inteligentă la Bruxelles, înainte să fie propus şef la NATO
Preşedintele Klaus Iohannis ar fi fost propus, într-o discuţie informală recentă, drept candidat la şefia NATO. Chiar dacă premierul olandez Mark Rutte ar avea o poziţie mai puternică, Klaus Iohannis a venit cu o mişcare foarte inteligentă la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.
Sociologul Alfred Bulai a punctat, la Nod în Papură, că preşedintele Klaus Iohannis a devenit un personaj important, lucru care se vede şi din modul în care PSD şi PNL au căzut de acord să comaseze alegerile, deşi iniţial refuzau această idee.
"Faptul că s-a comasat aşa, peste noapte, îmi sugerează un lucru. Că domnul Klaus Iohannis, real, este în cărţi ca fiind un personaj important. Atenţie. Să nu uităm că cele două partide (n.r. PSD şi PNL) au spus nu. Mai ales PSD, care iniţial refuza categoric. Şi se pare că domnul Iohannis este mai important decât credeam noi, în sensul în care a condus toate ostilităţile. Este clar că e într-o zonă în care lumea se gândeşte, şi mă refer la cei care contează în jocurile politice şi ale serviciilor, că nu te pui cu cineva care ajunge să fie o persoană importantă.
Modul în care au funcţionat lucrurile acum câteva zile arată că e destul de important Klaus Iohannis, ceea ce înseamnă că va avea un rol foarte important în perioada următoare. Ceea ce înseamnă că va fi mai important decât credeam noi în jocul ăsta de final de mandat", a declarat Alfred Bulai la Nod În Papură.
Iohannis a pus punctul pe i la Bruxelles
Jurnalistul DC News Val Vâlcu a vorbit despre mutarea făcută de Klaus Iohannis la Bruxelles, în urma căreia e posibil să se fi afirmat în ochii liderilor europeni.
"Mie mi-a plăcut cum a vorbit Klaus Iohannis în Parlamentul European. A fost tranşant. A zis să mai fie lăsaţi şi cei din estul Europei (n.r. să participe la deciziile importante din UE). Toate agenţiile, toate, sunt concentrate în ţări din vechea UE. La Frankfurt este Agenţia Europeană pentru Monitorizarea Spălării Banilor. Cum să dezvolţi estul? Capitaliştii autohtoni au fost cam terminaţi. Au mai rămas IMM-urile, dar acum se vine cu acelaşi impozit. Brutarul nu poate concura cu Lidl, Kaufland, Cora. Cum să concureze cu mastodonţii ăştia? Pe zona de capitalişti, s-a ras. La turismul ăsta de conferinţă, s-a mai coagulat ici colo. O agenţie aici, o structură europeană colo. Mai vin delegaţii, se strâng bani. Chiar atâta lăcomie? Nimic în est", a spus Val Vâlcu.
Alfred Bulai a lăudat şi el mutarea lui Klaus Iohannis şi a spus că era şi timpul ca Estul Europei să iasă din sintagma "musafirului".
"UE a funcţionat bine mersi până în 2004 fără noi, şi fără alţii. Se simţeau binişor. Singurul stat mare de tot care a intrat aici a fost Polonia. Însă, la împărţitul târgului, în afară de comisari, nu prea au mai luat mare lucru. Multe instituţii au rămas acolo. S-a spus la început că trebuie să mai învăţăm, că nu ştiu ce. Noi am avut toţi şi filozofia musafirului. Musafirul vine la tine acasă şi nu îţi mută mobila, nu deranjează, îşi cere scuze dacă trebuie să meargă la baie. Logica ar trebui să fie că ai intrat într-o familie şi eşti alături de ceilalţi. Mulţi politicieni români s-au dus la Bruxelles şi stăteau în picioare să nu deranjeze.
Acum, totuşi, am intrat noi de 15 ani în UE, o viaţă de om. Din acest punct de vedere, sigur că ar trebui să renegociem. E un moment important pentru cei din Est, pentru că alegerile europarlamentare au şi altă miză. Grupurile mari nu se mai simt aşa bine. Miza este şi de a spune că se aduc nişte voturi în Parlament din estul Europei, deci vrem şi noi câte ceva. Este timpul, şi au mai spus-o şi alţii de-a lungul timpului. Jos pălăria, e foarte ok că Iohannis a pus această problemă. În politică nu poţi să blamezi pe cineva că vrea să fie într-o funcţie de conducere. Asta era la pionieri, că îţi era ruşine să ceri să fii şef de ceva", a replicat Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News