Klaus Iohannis, mesaj transmis în deschiderea celei de-a XI-a ediții a GoTech World
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Klaus Iohannis: La noi în țară încă există un decalaj important al sectorului public în ceea ce privește integrarea avansului tehnologic
Klaus Iohannis: La noi în țară încă există un decalaj important al sectorului public în ceea ce privește integrarea avansului tehnologic
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 3 noiembrie 2022, un mesaj în deschiderea celei de-a XI-a ediții a GoTech World. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politici Economice și Sociale.

Domnule viceprim-ministru pentru Digitalizare al Republicii Moldova,

Domnule ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării,

Domnule președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor a Camerei Deputaților,

Domnule președinte al Autorității Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații,

Stimați invitați, Doamnelor și domnilor,

Felicit organizatorii pentru consecvența de a aduce laolaltă, în cadrul unuia dintre cele mai ample evenimente de IT și digitalizare din Europa Centrală și de Est, reprezentanți de marcă ai sectorului IT&C și ai industriilor viitorului, cele care beneficiază intensiv de avantajele digitalizării.

Vă felicit și pe dumneavoastră, stimați participanți, pentru deschiderea și interesul arătate noilor tehnologii promovate aici, la GoTech World.

Doamnelor și domnilor,

În lumea de azi, transformarea digitală a devenit o prioritate esențială pentru tot mai multe națiuni. Ne bucură faptul că și România se îndreaptă, cu pași ambițioși, către economia și societatea digitală.

Este remarcabil faptul că industria IT&C a înregistrat o dinamică spectaculoasă în ultimul deceniu, cu creșteri de două cifre aproape an de an, contribuind semnificativ la avansul tehnologic al economiei noastre.

Progresele în planul conectivității, dinamismul sectorului antreprenorial de profil, dar și resursa umană înalt specializată au generat pentru România avantaje competitive certe, esențiale în atragerea de investiții și diversificarea oportunităților de afaceri.

Prin provocările sale, pandemia a oferit un context favorabil creșterii acestui sector, însă implicațiile sunt mult mai profunde și diverse. 

În România, numărul de angajați din sectorul IT&C, precum și numărul companiilor specializate se află de mult timp pe un trend crescător. Atât marile firme de profil, cât și ecosistemul românesc de start-up-uri tehnologice sunt alimentate de forța de muncă din domeniul IT cu cea mai rapidă creștere din Europa.

Primul unicorn cu origini românești este o companie din industria IT&C, care a trecut lăudabil testul concurenței globale, iar această poveste de succes este deja un model aspirațional pentru mulți întreprinzători români.

Dezbaterile începute acum câțiva ani pe tema perspectivelor deschise de tehnologiile bazate pe blockchain, inteligența artificială sau automatizare sunt astăzi completate de noi subiecte, precum metaversul - ca următoare frontieră a experienței umane şi de muncă sau activele digitale - ca punct central al reinventării instituțiilor financiare actuale.

Doamnelor și domnilor,

Este incontestabilă contribuția domeniului IT&C la performanța economică și creșterea competitivității, nu doar în România, ci peste tot în lume. În definitiv, sectorul digital a fost în pandemie puntea de legătură către „noua normalitate” și este motorul celei de-a patra revoluții industriale.

Să nu uităm, însă, că o tranziție digitală durabilă, sustenabilă, înseamnă mult mai mult decât performanța unui sector economic. Tranziția către viitorul digital este importantă, dar în egală măsură este important și cum ajungem acolo, și ce rămâne în urmă.

În evoluția naturală către o economie competitivă, inteligentă, incluzivă și conectată, avem nevoie de eforturi sporite pentru a reduce decalajele și disparitățile regionale și pentru a facilita accesul tuturor la internet, servicii digitale, telecomunicații.

Facilități precum vehicule inteligente, asistență medicală digitală, educație și orașe inteligente sau spații virtuale pentru comunicare și conectare liberă nu trebuie să aparțină doar de așa-numiții poli de dezvoltare.

Dezbaterile privind creșterea competențelor digitale, reconcilierea avansului tehnologic cu drepturile și libertățile individuale sau securitatea spațiului cibernetic ar trebui să aibă loc mai des și în formate cât mai extinse.

La noi în țară încă există un decalaj important al sectorului public în ceea ce privește integrarea avansului tehnologic. Este încă redus ritmul trecerii la serviciile publice digitale, atât de necesare pentru modernizarea relației dintre stat și cetățeni.

De aceea, autoritățile publice ar trebui nu doar să își propună politici ambițioase, ci să și facă pași concreți și rapizi în împlinirea acestor obiective.

Doamnelor și domnilor,

Evenimente precum cel de astăzi oferă perspective noi asupra viitorului și cultivă interesul pentru inovare și progres tehnologic.

Ediția din acest an a GoTech World este organizată, inspirat, sub egida „aici și acum”, îndemnând la acțiune imediată și, mai mult, oferind și instrumentele necesare unei asemenea acțiuni.

Vă doresc succes și sper ca, pe parcursul acestor zile, să găsiți aici, la secțiunea de conferințe tematice sau în cadrul expozițiilor, cel puțin o inovație tehnică în măsură să vă ușureze viața sau să crească performanța muncii dumneavoastră, și să o adoptați cu încredere.

Vă mulțumesc!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel