Klaus Iohannis, la ONU. Discursul complet al președintelui- VIDEO
Președintele Klaus Iohannis a avut o intervențe în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Președintele a vorbit despre terorism, dezastre naturale, amenințări și pace.
Iată discursul complet al președintelui Klaus Iohannis:
”Domnule Președinte al Adunării Generale,
Domnule Secretar General,
Excelențele voastre,
Doamnelor și domnilor,
Permiteţi-mi să încep prin a transmite condoleanţe poporului mexican.
Permiteți-mi să salut atenția pe care o acordăm în acest an păcii și unei vieți decente pentru toți pe o planetă sustenabilă. Acestea sunt obiective esențiale, care necesită toată determinarea noastră, ca lideri responsabili, pentru a le atinge, mai ales ținând cont de provocările pe care le avem în față.
Într-adevăr, oameni din întreaga lume încă suferă din cauza efectelor brutale ale războiului, sărăciei, inegalității și nedreptății.
Tensiunile asupra identitățiiculturale și credinței sunt în creștere chiar și în cadrul societăților în mod tradițional deschise și tolerante.
Dezastrele naturale provoacă pagube din ce în ce mai mari de la an la an. Atentatele teroriste adâncesc sentimentul de insecuritate.
Chiar dacă există anumite percepții conform cărora Națiunile Unite nu au gestionat corespunzător multitudinea și complexitatea noilor crize, este evident că nicio altă cale nu este mai potrivită decât multilateralismul în identificarea unor soluții viabile pentru actualele provocări la nivel mondial.
Mai mult ca oricând, un sistem internațional bazat pe reguli – statul de drept la nivel internațional – este fundamental pentru succesul nostru. ONU trebuie să aibă la dispoziție instrumentele esențiale pentru a funcționa ca o organizație eficientă, care să reflecte voința membrilor săi și să se bucure de încrederea tuturor oamenilor de pe glob. Totodată, noi, statele membre, trebuie să dăm dovadă de un angajament mai ferm față de Organizație.
Doamnelor și domnilor,
Dezvoltarea și susținerea păcii necesită nu doar o reacție rapidă și adecvată la crize, ci și o înțelegere a cauzelor aflate la baza conflictelor și insecurității, care rareori provin dintr-o singură sursă.
În același timp, agenda ONU nu se referă doar la conflicte și crize, ci și la dezvoltarea durabilă și promovarea drepturilor omului. Sau altfel spus, la speranța într-o viață decentă pentru toți, singura modalitate de a construi o planetă sigură și sustenabilă.
Implicarea crescută în educație, asigurarea prosperității cetățenilor noștri sunt cele mai eficiente căi de prevenire a instabilității și crizelor. În centrul preocupărilor noastre trebuie să se afle oamenii și acesta ar trebui să rămână scopul nostru principal. Cum putem atinge acest obiectiv?
Trebuie să avansăm cu implementarea ambițioasei Agende globale pentru Dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește prevenirea conflictelor și susținerea păcii, dar și referitor la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
România și-a asumat politicile de dezvoltare necesare, cu un impact real asupra punerii în aplicare a Agendei 2030. Am decis să implicăm în acest demers toți actorii politici, societatea civilă, sectorul privat, precum și comunitatea științifică.
Pentru a împărtăși experiența noastră în coordonarea procesului național de implementare a Agendei 2030, și pentru a ne prezenta progresul, România va prezenta Evaluarea Națională Voluntară în cadrul Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă din iulie 2018.
Doamnelor și domnilor,
Nu trebuie să pierdem din vedere rolul stabilizator pe care îl joacă Organizația Națiunilor Unite în stabilirea parametrilor globali ai relațiilor internaționale contemporane. Din acest motiv, efortul nostru de îmbunătățire a eficacității ONU trebuie să rămână ferm.
În definitiv, indiferent de cum va arăta un viitor Consiliu de Securitate reformat, avem nevoie de o Organizație a Națiunilor Unite cu capacități robuste de planificare a politicilor sale, capabilă să proiecteze viziuni pentru pacea și bunăstarea globală dincolo de crizele momentului.
România susține eforturile Secretarului General de creare a unei structuri instituționale integrate, cu scopul de a promova o abordare holistică în ceea ce privește gestionarea crizelor.
De asemenea, pledăm cu fermitate pentru modernizarea și creșterea eficacității operațiunilor de pace.
Susținem demersurile Secretarului General de a continua o reformă semnificativă, bazată pe trei priorități: prevenirea conflictelor, dezvoltare durabilă, reforma managementului și a Secretariatului, cu scopul creșterii eficienței ONU.
Totodată, țara noastră salută reforma mecanismelor ONU de luptă împotriva terorismului și demersurile ONU de a face din combaterea terorismului un element cheie al agendei sale de prevenție. Cum nicio țară nu poate lupta singură împotriva acestui teribil flagel, avem toată încrederea că nou înființatul Birou al Națiunilor Unite de luptă împotriva terorismului va duce la creșterea eficienței noastre în combaterea terorismului în toate formele și manifestările sale. În acest sens, România își menține angajamentul față de inițiativa comună cu Spania pentru posibila înființarea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului.
De asemenea, așteptăm o contribuție crescută a ONU la eforturile globale în domeniul migrației internaționale, inclusiv în abordarea principalelor cauze și surse ale acesteia. În acest sens, sperăm ca Declarația de la New York din 2016 să fie urmată cu consecvență de acțiuni consistente.
Din punctul meu de vedere, este important ca Pactul Global pentru Migrație, pentru care negocierile vor începe în viitorul apropiat, să acopere toate dimensiunile migrației internaționale, atât în beneficiul migranţilor, cât și al comunităților gazdă.
De asemenea, sprijinim consolidarea dimensiunii drepturilor omului în cadrul tuturor sectoarelor relevante ale activității ONU. În acest sens, salut Inițiativa Secretarului General -'Human Rights up Front' Initiative, care își propune integrarea politicilor privind drepturile omului în cadrul sistemului ONU.
Doamnelor și domnilor,
Am avut plăcerea de a organiza, cu câteva ore înainte, o dezbatere pe un subiect foarte important: Educația pentru Pace (Making Education for Peace). Folosirea „fricii" de identitate și a paradigmei „noi împotriva lor" nu pot fi lăsate fără răspuns.
În contextul creșterii violenței și a dezinformării, România este convinsă că doar prin educație de calitate putem contracara tendințele extremiste cu care se confruntă astăzi tinerii noștri.
În același timp, continuăm să fim preocupați de evoluțiile din domeniul securității din regiunea noastră, dar și din jurul acesteia. Conflictele prelungite din regiunea Mării Negre rămân o amenințare serioasă. Suntem încă martori ai unor acțiuni întreprinse în detrimentul principiilor și normelor dreptului internațional.
Proliferarea conflictelor prelungite în vecinătatea noastră a îngreunat cooperarea regională și a adus încrederea reciprocă la unele dintre cele mai scăzute niveluri istorice. De aceea, comunitatea internațională ar trebui să sprijine în mod activ cooperarea regională, să stimuleze măsuri de consolidare a încrederii și să abordeze aceste conflicte în mod decisiv.
România a atras constant atenția asupra nevoii de întărire a cooperării ONU cu organizațiile regionale și subregionale. Ca atare, în 2005, am susținut o primă Rezoluție în acest sens, din poziția noastră de membru nepermanent al Consiliului de Securitate, în 2005.
Doamnelor și domnilor,
România ar fi onorată să își aducă din nou contribuția la activitatea Consiliului de Securitate.
Candidatura noastră pentru un loc nepermanent în mandatul 2020-2021 este legată de implicarea categorică a țării mele în sprijinirea eforturile ONU pentru pace și securitate și de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare și justiție.
Dacă efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi încununat cu succes, vom fi onorați să ne implicăm și mai mult în avansarea proiectelor noastre comune și a Organizației în ansamblu.
Vă mulțumesc!"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News