Data publicării:

Klaus Iohannis, la Conferinţa femeilor francofone: Egalitatea între femei și bărbați, un pilon al societății

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 1 noiembrie, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune cu prilejul deschiderii Conferinței femeilor francofone.

„Stimată doamnă Secretar General al Organizației Internaționale a Francofoniei,

Stimată doamnă Președinte al Republicii Mauritius,
Domnule ministru, Excelențe,
Onorată audiență,

Mă bucur să deschid lucrările Conferinței femeilor francofone, organizată de România în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei. Vă urez bine ați venit la București, Capitală care, în aceste zile, este o adevărată agoră internațională a egalității de șanse!

Înainte însă de a vă prezenta aceste cuvinte de deschidere a Conferinței, doresc să transmit, în numele României și al poporului român, condamnarea fermă a atentatului terorist de la New York, de aseară, care a produs victime, morți și răniți.
Transmit, de asemenea, condoleanțele mele familiilor celor decedați și urări de însănătoșire grabnică celor răniți.

România este deplin solidară cu Statele Unite, partenerul nostru strategic, în aceste momente grele, și își reafirmă hotărârea de a continua să acționeze alături de acesta, cu toate mijloacele disponibile, pentru combaterea terorismului, care nu poate fi prin nimic justificat.

Doamnelor și domnilor,

Astăzi, marile provocări geopolitice fac mai actuale ca oricând țelurile și misiunile Organizației Internaționale a Francofoniei. Înaltul Patronaj pe care l-am acordat acestei Conferințe este un semn de susținere pentru mobilizarea tuturor energiilor în atingerea obiectivelor egalității de gen, una dintre prioritățile Organizației.
Țară-fanion a francofoniei în regiune, România consideră că Organizația Internațională a Francofoniei dispune deopotrivă de viziunea şi de determinarea necesare pentru a se angaja, alături de partenerii săi internaționali, în provocările egalității de gen.

[citeste si]

Din această perspectivă, atenția specială acordată problematicii femeilor antreprenor și rolului femeilor în economie este relevantă atât pentru prezent, cât și pentru viitor.
Femeile care lucrează în economie, cercetare și dezvoltare, cele care devin antreprenori și cele care aspiră să se lanseze în afaceri reprezintă modele pentru generația tânără și pot împărtăși experiențe extrem de valoroase.

Cu toate acestea, femeile se confruntă în mediul antreprenorial cu o serie de probleme grave. Ele au parte de un acces dificil la resurse de finanțare și resimt lipsa unor rețele de susținere profesională.
Prezența lor este mult mai redusă în zonele de decizie şi management în raport cu bărbații. Nu în ultimul rând, femeile sunt victimele unor stereotipuri și prejudecăți legate de rolurile și abilitățile lor în familie, economie, dar și în societate.

În aceste două zile, dumneavoastră, autorități și instituții publice, reprezentanți ai mediului privat ori asociativ, sunteți invitați să analizați constrângerile de natură economică, culturală, socială și educațională care afectează antreprenoriatul feminin.

Plasată sub inspirata deviză «Femeile se afirmă», Conferința de la București urmărește să fructifice exemplele femeilor de succes, care au reușit să aducă valoare adăugată sferei economice prin forțe proprii, cu perseverență, creativitate și inovație.

Salut propunerea ca la această conferință să se lanseze o rețea a antreprenoriatului feminin francofon, care astfel își poate consolida și valorifica mai bine identitatea.

Doamnelor și domnilor,

Tot mai multe voci solicită reducerea inegalităților dintre femei și bărbați și autonomizarea economică a femeilor.
Conferința are misiunea de a asculta aceste voci și rolul de a contribui cu idei și bune practici pentru Strategia francofonă a egalității de gen, care urmează să fie adoptată la viitorul Sommet al Francofoniei din 2018.
România sprijină acest demers, care reprezintă o contribuție concretă la universalizarea drepturilor fundamentale ale omului.

De altfel, prezența dumneavoastră numeroasă la această conferință arată că tema egalității de gen nu mai este demult una marginală. Egalitatea de gen este una dintre valorile noastre principiale, alături de idealurile de libertate și prosperitate.

Doamnelor şi domnilor,

Cred cu tărie că egalitatea între femei și bărbați constituie un pilon al societății orientate spre viitor, pentru care avem datoria de a acționa zi de zi, fiecare dintre noi. De aceea m-am alăturat în 2015 inițiativei #HeForShe, promovată sub egida ONU, cu profunda convingere că avem nevoie, şi în acest domeniu, de exemple și de angajamente concrete.

Țara noastră a făcut deja pași importanți pentru angajamentul pe care l-am asumat cu acel prilej, de a înființa noua profesie de expert în egalitate de șanse.

Cu toate că în România s-au făcut progrese importante pentru atingerea obiectivelor egalității de șanse, suntem conștienți de nevoia accelerării ritmului de recuperare a decalajelor, în primul rând prin schimbarea mentalităților, dar și prin abordarea integrată şi multidimensională a politicilor din domeniu, inclusiv în sprijinirea antreprenoriatului feminin.

Doamnelor şi domnilor,

Acum un secol, Marea Unire a românilor a reprezentat nu doar încununarea unui ideal național, ci și startul unui proces de modernizare, de democratizare şi de apropiere a națiunii noastre de valorile umanismului european.

Printre acestea s-a numărat şi egalitatea dintre femei și bărbați în ceea ce privește drepturile civile și drepturile politice.
De o sută de ani, România a dat politicii, culturii, științei, educației și sportului o serie de importante personalități feminine.

Avem datoria să onorăm această prețioasă contribuție, făcând din egalitatea de gen una dintre marile împliniri ale lumii, o prețioasă moștenire pentru generațiile care vor urma!
Sunt convins că, împreună, vom reuși!
Vă doresc mult succes!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel