Klaus Iohannis, în Piața Universității, la comemorarea eroilor din Decembrie, 1989
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială
Președintele Klaus Iohannis va depune, marți, începînd cu orele 8:00, la Troița din  Piața Universității, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției din Decembrie 1989, anunță Administrațiua Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis s-a aflat în fiecare an  în Piața Universității la comemorarea eroilor căzuți la Revoluția din 1989.

La 20/21 decembrie 1989, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român decide organizarea, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al PCR, a unui  miting care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara. 

Demonstrația s-a transformat însă într-un protest. În cursul serii, demonstranţii, majoritatea tineri, s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii, unde au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie. Forţele de ordine au primit dispoziţie să „cureţe zona”. În cursul nopţii, s-a tras asupra demonstranţilor, fiind înregistraţi morţi şi răniţi. De asemenea, numeroşi manifestanţi au fost arestaţi şi duşi la închisoarea Jilava, din apropierea Bucureştiului.

În 1989, România a fost singura ţară din blocul comunist  în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel