Klaus Iohannis îi decorează post-mortem pe cei 8 militari morți în Constanța
Klaus Iohannis, președintele României, îi decorează post-mortem pe cei 8 militari decedați în tragedia din Constanța.
Președintele României, Klaus Iohannis, a decis joi, 3 martie 2022, decorarea post-mortem a celor opt militari care și-au pierdut viața în urma accidentelor aviatice care au avut loc în județul Constanța în seara zilei de 2 martie.
Astfel, pentru a onora memoria ofițerilor care și-au sacrificat viața săvârșind acte de devotament excepțional pe timpul îndeplinirii misiunilor încredințate, Președintele României va conferi post-mortem:
- Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, domnilor: căpitan-comandor Bogdan Dumitru Florin, locotenent-comandor Niță Gheorghe Iosif-Costinel, căpitan Pătrașcu Gheorghe Gheorghe-Sorin, sublocotenent Banu Ion Gelu, sublocotenent Lateș Gheorghe-Nicu Eduard-Cătălin, sublocotenent Marinescu Victor Ionuț
- Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, domnilor sublocotenent Bosoi Mihai Sergiu și sublocotenent Carp Vasile Vlad.
Vasile Dîncu: Am riscat viaţa militarilor noştri zburând cu aceste avioane
Militarii români şi-au riscat viaţa zburând cu aeronavele de tip MiG, din cauza vechimii lor şi a faptului că fondurile "nu au permis mai mult decât modernizarea acestor aparate de zbor", a afirmat, joi, ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Legat de ancheta în acest caz, ministrul a explicat că "nu putem să luăm în calcul decât starea tehnică, starea vremii, evident, managementul acţiunii. Sunt trei dimensiuni pe care se face această anchetă".
"Ce putem să facem acum este o anchetă corectă şi cât mai rapidă, ca să prevenim ca aceste tragedii să nu se mai întâmple, să nu se repete", a arătat Dîncu.
"Evident, noi am riscat viaţa piloţilor noştri, a tinerilor noştri zburând cu aceste avioane, pentru că aceste avioane nu corespund practic la ceea ce astăzi se întâmplă, la misiunile de care este nevoie astăzi", a afirmat Dîncu şi a adăugat că "fondurile nu au permis mai mult decât modernizarea acestor aparate de zbor şi consecinţele se văd acum".
Întrebat dacă incidentul aviatic ar putea avea legătură cu conflictul Rusia-Ucraina, Vasile Dîncu a răspuns: "Este absolut exclus, nu există nicio dovadă şi nu există nicio circumstanţă care să ducă la această concluzii. Toate sunt scenarii de science-fiction", scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News