Klaus Iohannis, după decizia consiliului JAI: Problema poate fi gestionată uşor în România. Ce spune Bogdan Chirieac
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că regretă faptul că decizia Consiliului JAI prin care României i-au fost alocaţi alţi 2.475 de refugiaţi nu a fost luată prin consens, în baza unor negocieri, ci prin vot majoritar, precizând, de asemenea, că această decizie nu va putea fi schimbată azi în Consiliul European. Potrivit a nalistului politic Bogdan Chirieac, declarațiile președintelui Iohannis de la Palatul Cotroceni reprezintă " o modalitate elegantă de a anunța o înfrângere pentru diplomația românească".  

"Regretăm şi eu regret că această decizie, în loc să fie luată prin consens, în baza unor negocieri şi discuţii, s-a luat prin vot majoritar. Eu nu cred că impunerea cotelor obligatorii prin vot majoritar rezolvă această problemă. Acestă împărțire matematică nu ține cont de o serie de factori foarte importanți", a declarat președintele Iohannis, în declaraţia de presă susținută înaintea plecării la Consiliul European, unde vor fi luate deciziile pentru stabilirea mecanismului de distribuire a 120.000 de refugiaţi. 

"Numărul pe care ar urma să-l primească România nu este mare şi nu trebuie să-i primim în următoarele săptămâni. Este vorba despre o perioadă de doi ani de zile, în care, eşalonat, ar trebui să-i primim pe acești refugiați. Problema poate fi gestionată uşor în România şi cred că este bine să ne arătăm solidaritatea cu celelate state membre. Oricum, poziţia noastră rămâne una de participare voluntară", a mai spus șeful statului. 

Bogdan Chirieac, despre declarațiile lui Klaus Iohannis: O modalitate elegantă de a anunța o înfrângere pentru diplomația românească

Ulterior declarației de presă susținută de șeful statului la Palatul Cotroceni, analistul Bogdan Chirieac a fost întrebat la România TV, prin telefon, cum comentează renunțarea de către președintele Iohannis la poziția de forță pe care o avea inițial în această criză a refugiaților, acum anunțând că decizia a fost luată și nimic nu mai poate fi făcut. 

"Este o modalitate elegantă de a anunța o înfrângere pentru diplomația românească. Iar dl preșeinte Iohannis și-a luat sarcina să facă acest lucru. L-ați auzit clar, pe linie, nu a fost de acord, dar ne-a fost impus acest lucru. Sigur că anumite lucruri n-au fost ca la carte, s-a mers pe vot, nu pe consens. (...) Zece ani de epocă Băsescu a privat România de o diplomație eficientă. Viața este un fenomen complex și la sfârșit totul se plătește", a declarat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel