Data publicării:
Iohannis, despre cozile de ieri de la benzinării, înaintea participării la Consiliul European: Informaţia a fost amplificată artificial. Este periculos!
Președintele Klaus Iohannis va face mai multe declarații după ora 18.00.
"Începem imediat Summitul informal de aici, de la Versailles, de lângă Paris. Este o perioadă foarte complicată în care ne întâlnim aici și este evident că tema cea mai așteptată, tema centrală a acestor discuții, va fi războiul din Ucraina, războiul pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei, și acest război deja se vede că are urmări în zona noastră și ne afectează, evident, și economic.
Drept pentru care vom discuta Ucraina, vom discuta despre energie, fiindcă, știm cu toții, prețurile la energie au crescut, în special ca urmare a acestui război.
Vom discuta Apărare, dar vom discutat și despre ce investiții trebuie făcute cu prioritate în Europa pentru a permite să ne decuplăm cât de mult se poate de gazele rusești, de energia care se importă acum din Rusia și, evident, pentru a asigura o independență strategică a economiei europene.
O agendă foarte bogată - în chestiunea Ucrainei, evident, voi explica cum îi primim noi pe refugiații ucraineni, cum construim – și deja funcționează – centrul logistic de la Suceava, care va colecta ajutoare umanitare din întreaga Europă pentru Ucraina. Aceste chestiuni vor face obiectul discuțiilor în cadrul acestui Summit informal", a spus Klaus Iohannis.
"Acest război are influențe asupra economiilor noastre"
Jurnalist: Domnule Președinte, ați menționat și dumneavoastră creșterea prețurilor. Uniunea Europeană vrea să reducă importurile din Rusia și înțelegem că veți discuta chiar și despre înăsprirea sancțiunilor aplicate Rusiei. În acest context, ne putem aștepta la alte creșteri de prețuri, la carburanți, energie? Cu cât ar putea crește?
Președintele României: Prețurile la energie în urma pregătirilor pentru război și în urma războiului din Ucraina, este evident între timp. Și atâta vreme cât războiul continuă, efectele economice vor exista și vor apărea, însă noi discutăm, sigur, în paralel, măsuri prin care vom ține prețurile în așa fel încât să fie energia în continuare plătibilă pentru consumator, în special pentru consumatorul vulnerabil. Este vorba și de măsuri în plan național, și știți că la noi s-au luat aceste măsuri și sunt deja pregătite măsuri pentru perioada de după 1 aprilie, dar vom discuta și măsuri europene, pentru a ține prețurile la energie la un nivel cât de cât acceptabil. Însă, da, trebuie să fim conștienți de faptul că acest război are influențe și asupra prețurilor, și asupra economiilor noastre. Ceea ce vrem să facem este să păstrăm aceste influențe la un nivel rezonabil și, în paralel, să dezvoltăm o independență mai pronunțată a economiei europene.
"Informaţia a fost amplificată artificial. Este periculos!"
Jurnalist: Domnule Președinte, ieri în țară a fost o adevărată psihoză în legătură cu prețul la benzină, cozi de kilometri la benzinării. În ce măsură această panică are vreun motiv rațional și cum vă explicați că apar periodic informații, subiecte în spațiul public care induc panică?
Președintele României: O parte semnificativă a acestui război se poartă în zona știrilor și a informațiilor false, și știți bine că Guvernul a pornit verificările astăzi de la prima oră, pentru a vedea cum s-a ajuns la situația de ieri, care, de fapt, a pornit de la o singură stație de benzină, însă se pare că informația a fost amplificată artificial și a dus la aproape un val de panică. Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică și trebuie să fim foarte atenți și cu informațiile pe care le primim, iar jurnaliștii serioși și redacțiile serioase trebuie să aibă foarte mare grijă ce informații preiau și duc mai departe.
Jurnalist: Statul român este pregătit să facă față unor astfel de campanii de fake news? Vă așteptați și la alte astfel de tentative?
Președintele României: Atâta vreme cât războiul continuă, putem să ne așteptăm la orice încercare de a influența economiile europene prin fake news. De aceea, trebuie să fim foarte precauți. Și, da, statul este pregătit pentru a interveni în astfel de campanii.
Jurnalist: Domnule Președinte, mâine veți avea o întrevedere cu Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris. Voiam să vă întreb dacă subiectul legat de Grupul de Luptă aliat va fi discutat, pentru că v-ați exprimat dorința ca acesta, ca decizia, iată, să fie luată cât mai curând. Și, în privința soldaților americani, ce așteptări aveți să crească acest număr?
Președintele României: Toate aceste chestiuni vor fi pe agenda discuțiilor de mâine. Și postura NATO pe Flancul Estic, soldații americani care au venit în România, Grupul de Luptă și multe alte chestiuni vor fi pe agenda discuțiilor de mâine. Dar asta voi detalia, după întâlnire, un pic mai mult".
______________________________________________________________________
Preşedintele României va susţine astăzi, în jurul orei 18:05 (ora RO), o declaraţie de presă înaintea participării la Consiliul European.
Marţi, preşedintele a participat la o reuniune de coordonare în format videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu prim-miniştrii Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, Republicii Croaţia, Andrej Plenkovic, şi Republicii Estonia, Kaja Kallas, în pregătirea reuniunii informale a Consiliului European care are loc, joi şi vineri, la Versailles.
Administraţia Prezidenţială a informat, după reuniune, că discuţiile au vizat evoluţiile curente de securitate din Ucraina, eforturile de gestionare şi sprijin a fluxurilor de refugiaţi, măsurile de asistenţă umanitară pentru Ucraina şi Republica Moldova, sancţiunile aplicate Rusiei şi Belarusului şi propuneri de înăsprire a acestora. De asemenea, s-a discutat despre consolidarea dimensiunii de apărare a Uniunii Europene, securitatea energetică, cu accent pe reducerea dependenţelor, diversificarea aprovizionării şi găsirea de soluţii în plan european la creşterea preţurilor la energie. Au mai fost abordate şi propunerile recente în vederea creşterii rezilienţei economiilor europene şi promovarea unui model european de creştere economică, menit să facă faţă provocărilor multiple.
În cadrul intervenţiei sale, preşedintele Iohannis a susţinut rolul şi impactul pe care unitatea şi coordonarea, nu numai în cadrul Uniunii Europene, dar şi împreună cu Statele Unite ale Americii, NATO şi alţi parteneri strategici, le au în reacţia şi răspunsul rapid la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi a subliniat importanţa menţinerii cu fermitate a acestora.
România sprijină Ucraina
Klaus Iohannis a prezentat măsurile întreprinse de România în sprijinul Ucrainei, inclusiv decizia ţării noastre de a găzdui un centru logistic pentru coordonarea şi colectarea asistenţei umanitare internaţionale destinate Ucrainei şi, respectiv, Republicii Moldova, în curs de operaţionalizare, primul convoi umanitar către Ucraina urmând a fi realizat în următoarele zile. Preşedintele a subliniat şi susţinerea de către România a cererilor de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la familia Uniunii Europene şi importanţa unui mesaj de sprijin la nivel european pentru toate cele trei state.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, în contextul discuţiilor privind securitatea energetică, şeful statului s-a referit la măsurile pe termen scurt de gestionare a situaţiei actuale, în ceea ce priveşte aprovizionarea statelor membre, sprijinul acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, dar şi la cele pe termen mediu şi lung, vizând stoparea dependenţei de Rusia şi diversificarea surselor de aprovizionare cu energie.
Klaus Iohannis s-a referit şi la situaţia preţurilor la energie, care rămâne un subiect prioritar, din perspectiva impactului asupra populaţiei, dar şi asupra economiilor în ansamblul lor, fiind nevoie de identificarea, în continuare, a unor soluţii la nivel european care să protejeze consumatorul, precum şi competitivitatea economică la nivelul UE. Preşedintele a susţinut şi necesitatea consolidării sectorului de apărare la nivel european, salutând iniţiativele care sunt menite să crească investiţiile în capabilităţi de apărare şi tehnologii inovative. Şeful statului a anunţat şi decizia de a creşte cheltuielile în sectorul de apărare la 2,5% din PIB în 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News