Data actualizării:
Data publicării:

Klaus Iohannis, declaraţii de la Constanţa - video

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, 15 august, la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei, la Constanţa.

Update 3: Discursul preşedintelui Klaus Iohannis:

„Bună ziua tuturor! Și o zi frumoasă vă doresc!

Excelențe,

Onorată asistență,

Vă mărturisesc că, pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră aici, la Constanța, are o încărcătură sufletească specială în această zi în care sărbătorim Marina Română și Adormirea Maicii Domnului.

Reîntâlnirea cu oameni din toate colțurile țării, care vin în fiecare an pe 15 august, într-un număr așa de mare, este emoționantă.

Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor și simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României!

Aniversarea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unității naționale trebuie să reprezinte pentru noi toți un moment de reflecție, astfel încât, cei care gândim și simțim românește, să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, așa cum ne-o dorim cu toții. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar.

Doamnelor și domnilor,

Ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are și o importanță strategică pentru noi, mai ales că actualul context este unul volatil și cu un potențial ridicat de conflictualitate.

Forțelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranității României în spațiul maritim național, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securității Mării Negre, în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene.

De altfel, evoluțiile din această regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută.

Mai mult, la inițiativa noastră, s-a organizat, pentru prima dată, o întrunire distinctă, la cel mai înalt nivel, dedicată situației de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei și Ucrainei.

 Este un succes al României, pe care l-am obținut prin perseverență și negocieri susținute.

Atenția acordată Mării Negre și menționarea sa repetată în documentele adoptate la Summitul de la Bruxelles reconfirmă importanța sa strategică pentru Alianță și se corelează cu obiectivele pe care România și le-a asumat.

Deciziile luate în cadrul NATO contribuie la întărirea capacității de reacție a forțelor aliate, astfel încât NATO să fie în măsură să răspundă eficient oricărei potențiale situații sau acțiuni ostile din exteriorul Alianței. Aceste hotărâri, care corespund întocmai intereselor României, vor conduce inclusiv la întărirea Flancului Estic al NATO.

Doamnelor și domnilor,

Trebuie să fim realiști și să înțelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluție este greu de prevăzut sau anticipat. România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă și un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut și este fundamental să avem capacitatea, dar și înțelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziția de membru NATO important și de partener strategic credibil al  Statelor Unite ale Americii.

Sunt ferm convins, iar aceasta este poziția pe care țara noastră o susține cu tărie, că doar cooperarea internațională, bazată pe respectarea normelor de drept internațional, constituie soluția consolidării păcii și securității globale. Mai mult, accentul pus pe dimensiunea economică a acestei cooperări poate aduce beneficii țărilor din sud-estul Europei, precum și altor state interesate.

Nu trebuie să uităm nicio clipă că Marea Neagră continuă să reprezinte o punte importantă de legătură între Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală, cu posibilitatea valorificării Dunării drept coridor natural de tranzit între Europa Centrală, Marea Baltică și spre Marea Mediterană.

România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant și un stat puternic, fără o armată puternică. O armată care să cuprindă Forțe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite și instruite, capabile să facă față cu succes oricăror provocări.

În semn de apreciere pentru activitatea depusă şi rezultatele deosebite obținute, am decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofițer, cu însemn de pace pentru militari.

Dragi marinari,

Această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de țara căreia îi aparțin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteți manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere.

Fie că serviți în Marina Militară sau Civilă, reprezentați unii dintre cei mai buni ambasadori ai țării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc și ne definesc ca națiune.

Vă felicit și vă doresc mult succes și sănătate, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Marinei Române, să vă protejeze oriunde v-ați afla!”

Update 2: Din public s-au auzit fluierături puternice. Momentan, nu se știe cui erau adresate.

Update 1: Preşedintele Klaus Iohannis este însoţit de soţie la ceremonii. La eveniment participă şi Mihai Fifor, ministrul Apărării.

Klaus Iohannis participă, la Constanţa, la evenimentul prilejuit de sărbătorirea Zilei Marinei. Oficialităţile vor asista la eveniment din zona falezei din fața Comandamentului Flotei, Constanţa. DC News va publica, în cadrul acestui articol, principalele declaraţii ale preşedintelui Iohannis. 

Exerciţiul Naval Forţele Navale Române 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, între orele 10,00 - 12,30, la Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea. Activităţile specifice vor continua, între orele 13,00 - 15,00, în Portul Tomis din Constanţa, unde marinarii militari vor organiza jocuri şi concursuri tradiţionale marinăreşti. Ziua se va încheia cu concertul Muzicii Militare a Forţelor Navale, susţinut pe faleza din Constanţa, începând cu ora 20,00, iar marinarii militari se vor retrage cu torţe, în intervalul orar 21,00 - 23,00, în oraşele Constanţa şi Mangalia. 

Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel