Klaus Iohannis, declarație de presă la Palatul Cotroceni - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis a susținut, luni, de la orele 12,00 o declarație de presă de la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Preziențială. DC News va relua declarația președintelui Iohannis.

Klaus Iohannis urmează să ia poziție în scandalul momentului referitor la alegerea primarilor în două tururi, dar și la declanșarea alegerilor anticipate.

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 şi 31 ianuarie.

Dacă aveţi întrebări legate de această temă, poftiţi!

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Jurnalist: PSD a anunţat încă de ieri că au strâns numărul necesar de semnături pentru ca această moţiune să fie depusă. În condiţiile în care această moţiune trece, asta înseamnă că pică automat proiectul pentru asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi. Consideraţi că Guvernul ar trebui ca până în momentul în care are loc votul pentru moţiune să vină cu o posibilă ordonanţă de urgenţă astfel încât să existe o variantă şi să poată exista alegerea primarilor în două tururi?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Deocamdată discutăm situaţii ipotetice. Fapt este că Guvernul doreşte să îşi angajeze răspunderea, drept pentru care am convocat Parlamentul în sesiune. Dacă va trece moţiunea sau nu, şi eu mi-am exprimat deja scepticismul în această chestiune, vom vedea şi la momentul acela, sigur, Guvernul va analiza situaţia şi va veni, probabil, cu o alternativă. Nu are rost să discutăm acum doar una dintre variante, iar cea principală, care constă în angajarea şi trecerea prin Parlament, să rămână nediscutată.

Jurnalist: Premierul Ludovic Orban declara săptămâna trecută că nu s-a discutat despre scenariul demisiei sale, inclusiv cu dumneavoastră. Dacă nu se ajunge la alegeri anticipate prin moţiune de cenzură, excludeţi din start ca premierul să demisioneze pentru a avea alegeri anticipate?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu exclud acum din start absolut niciun scenariu dar, într-adevăr, chestiunea demisiei nu a fost discutată.

Jurnalist: Voiam să vă întreb, pentru că premierul a făcut ieri o afirmaţie referitoare la creşterea pensiilor şi anume că nu este 100% sigur, aş vrea să citez exact din ce a spus "că pensiile vor creşte cu 40%, respectiv punctul de pensie, din septembrie". Aţi discutat cumva despre această chestiune? V-a informat premierul?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Este o chestiune care va fi analizată şi discutată de Guvern, dar este dorinţa noastră comună să creştem pensiile şi acest lucru a fost în repetate rânduri subliniat.

Jurnalist: I-aţi solicitat cumva premierului ca această majorare să aibă cu siguranţă loc?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am discutat în această perioadă acea chestiune, ci am discutat acum despre angajarea răspunderii.

Jurnalist: Şi încă o întrebare cu privire la dublarea alocaţiilor. De asemenea, nu este sigur dacă acestea vor fi dublate la data de 1 august. Credeţi că Guvernul va trebui să găsească neapărat resursele financiare necesare pentru ca alocaţiile să fie dublate?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu cred că este foarte important ca Guvernul să găsească resursele pentru creşterea alocaţiilor, da.

Jurnalist: Ieri premierul Ludovic Orban spunea că sub nicio formă, în cazul în care Guvernul său va fi demis prin moţiune de cenzură, liberalii nu vor investirea altui Guvern, tocmai în ideea de a se declanşa alegerile anticipate. Veţi fi totuşi cel care va trebui să numească două Guverne succesive. Veţi pune liberalii în situaţia de nu-şi vota propriul Guvern?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Deocamdată nu suntem în acea situaţie, dar ştiţi bine, eu m-am exprimat pentru alegeri anticipate, iar PNL s-a exprimat, de asemenea, pentru alegeri anticipate. Care vor paşii foarte concreţi la momentul respectiv, veţi afla atunci.

Jurnalist: Premierul, tot ieri, declara că nu se pune problema de a demisiona. Înţeleg că nu aţi discutat această variantă. Totuşi, dacă va rămâne singura variantă, credeţi că va recurge la această modalitate, pentru acest scop, pe care îl aveţi comun, de declanşare a alegerilor anticipate?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: La momentul când se va discuta această chestiune, cu siguranţă se va face şi un anunţ public.

Jurnalist: Credeţi că Ludovic Orban ar trebui totuşi să fie măsurat în calitate de potenţial candidat al PNL la Primăria Bucureşti?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta nu cred. Ştiu că există o discuţie, nu ştiu de unde a venit, că ar fi bine să candideze domnul Ludovic Orban pentru Primăria Capitalei. Eu nu cred acest lucru. Domnul Ludovic Orban este foarte potrivit pentru poziţia de Prim-ministru şi eu personal îmi doresc să rămână pe poziţia de Prim-ministru. Deci, nu, nu mi s-ar părea util absolut deloc să se meargă pe un scenariu cu candidatura Orban pentru municipiul Bucureşti.

Jurnalist: PSD vorbea astăzi, în cazul în care o moţiune de cenzură va trece, despre un guvern de uniune naţională. Veţi fi de acord cu această soluţie, în cazul în care moţiunea de cenzură va trece?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu mi se pare oportună discuţia despre un guvern de uniune naţională. Eu îmi doresc un guvern liberal. Şi variantele sunt fie anticipate, fie guvern liberal. Orice altă variantă, cel puţin pentru mine, nu intră în discuţie.

Jurnalist: V-aş întreba cam care credeţi că sunt şansele, în acest moment, să se ajungă la alegeri anticipate. În procente, dacă ne puteţi da un procent în care credeţi că s-ar ajunge la alegeri anticipate?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aşa cum v-am spus: 50-50.

Jurnalist: Aş reveni puţin la subiectul candidaturilor pentru Primăria Capitalei. A fost lansat acest sondaj de opinie, pe care l-a anunţat şi premierul Ludovic Orban. Înţelegem că sunt patru potenţiali candidaţi, printre ei şi Rareş Bogdan, care a cerut să fie scos din sondajul respectiv, cu toate că spunea că, dacă dumneavoastră i-aţi cere să candideze la Primărie, s-ar gândi de două ori. Îi veţi cere lui Rareş Bogdan acest lucru?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu intenţionez să mă implic în discuţia pentru candidaţii pentru primării.

Jurnalist: Dar cum vi se par candidaţii pe care îi sondează Partidul Naţional Liberal, printre ei şi ministrul muncii, Violeta Alexandru? Au şanse reale?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Din moment ce nu sunt dispus să mă implic în discuţie, nu cred că doriţi o explicaţie mai clară. Este o temă care trebuie tranşată în partid şi numai în partid.

Jurnalist: În legătură cu numirile pe funcţii de conducere în cadrul Parchetelor - ministrul justiţiei spune că mâine vor fi făcute aceste propuneri. Aţi discutat cu domnia sa? Aţi urmărit audierile şi concursul care s-a desfăşurat la Ministerul Justiţiei?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aştept cu mare interes rezultatul acelor interviuri.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, ştiu că susţineţi alegerea preşedintelui de Consiliu Judeţean din rândul consilierilor judeţeni. Vreau să vă întreb dacă nu intră în contradicţie această pledare cu ideea alegerii primarilor în două tururi, din punct de vedere al reprezentativităţii. Nu există o contradicţie între cele două?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu există niciun fel de contradicţie, fiindcă o comunitate îşi alege un primar.

O comunitate, o localitate, are o identitate de comunitate locală. Această identitate, la nivel judeţean, fie nu există, fie este extrem de diluată, şi nu putem să facem comparaţie între reprezentativitatea unui primar şi reprezentativitatea unui preşedinte al Consiliului Judeţean.

Deci, pentru primari sunt de părere că este foarte bine să fie ales din două tururi, iar pentru preşedintele Consiliului Judeţean părerea mea este că trebuie să fie ales de consilierii judeţeni, din rândul Consiliului Judeţean.

Jurnalist: Vreau să vă întreb dacă sunteţi de părere că în Partidul Naţional Liberal, în momentul de faţă, în afara domnului Ludovic Orban, există şi alţi membri care ar putea face faţă cu brio funcţiei de premier. Ipotetic vă întreb, dacă există şi alte persoane.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Partidul Naţional Liberal este un partid mare, momentan este partidul care este preferat de majoritatea românilor, şi Partidul Naţional Liberal întotdeauna a avut personalităţi pentru toate poziţiile din statul român.

Jurnalist: Deci, pentru funcţia de premier nu doar una, spuneţi că sunt mai multe care ar exista, pasibile de a putea face faţă, asta vă întreb.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Partidul Naţional Liberal întotdeauna a avut oameni pregătiţi pentru toate funcţiile din stat.

Jurnalist: În continuarea întrebării colegului meu - să zicem, în afară de premier, miniştri, consideraţi că în momentul de faţă există posibilitatea de a schimba anumiţi miniştri din guvern sau există posibilitatea în care anumite persoane din PNL ar putea să facă faţă mult mai bine decât au făcut aceşti miniştri până în acest moment, să zicem trei luni?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Din informaţiile mele, nu au existat şi nu există discuţii pe remaniere şi nici eu nu simt nevoia unor astfel de discuţii.

Jurnalist: Ţinând cont de aceste demersuri legislative, aceste demersuri privind schimbarea legislaţiei privind alegerea primarilor, din punctul dumneavoastră de vedere, nu se creează un precedent, în sensul în care dacă cineva peste două luni sau peste un an consideră că trebuie să se facă alegeri anticipate, din nou, şi în acelaşi timp doreşte să schimbe legislaţia - să zicem că nu vine de la dumneavoastră, vine de la un alt partid - nu s-ar crea un precedent?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Toate demersurile care sunt conforme cu Constituţia României sunt legitime. Restul, este decizie politică. Evident, un politician, un partid politic, vine cu acele propuneri pe care le consideră oportune. Important este să fie constituţionale şi legale.

Jurnalist: Şi să ţină cont de anumite recomandări ale Uniunii Europene privind schimbările, într-o perioadă în care e mai mică de şase luni înainte de alegeri?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Există anumite recomandări pe care le considerăm extrem de importante, dar există anumite discuţii care nu s-au concretizat în recomandări şi sunt vehiculate de unii politicieni drept recomandări.

Da, este bine să ţinem cont de ceea ce se întâmplă şi în restul Uniunii Europene, fiindcă nu vrem să facem notă discordantă, vrem să fim parte din Uniunea Europeană şi în acest domeniu.

Jurnalist: Premierul Ludovic Orban a declarat ieri într-un interviu - întrebat dacă are garanţia de la dumneavoastră că îl veţi nominaliza şi după alegerile anticipare sau dacă vom avea alegeri la termen, şi a răspuns că da. V-aş întreba dacă i-aţi oferit această garanţie.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, eu îmi doresc ca Ludovic Orban să rămână Prim-ministru.

LIVE VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel