Data publicării:
Klaus Iohannis, declarații la Cotroceni. LIVETEXT
Klaus Iohannis face primele declarații de presă în plin scandal la Guvern.
Iată principalele declarații ale președintelui României:
-Cred că vă amintiți de pozițiile mele pe care le-am avut în ocazii similare. Cred că România este o țară care întărește statul de drept. Într-un astfel de stat, persoanele urmărite penal și condamnate penal nu trebuie să fie în funcție. Doamnele ministru trebuiau să demisioneze sau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul lor, nu este de bun augur. Nu ma antepronunț, nici nu cunosc detaliile din dosar. Îmi doresc să avem un Guvern care nu este supus unor suspiciuni. Nu știu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate. Vinovăția se stabilește de judecători. Pentru România ar trebui să devină normal ca persoane urmărite penal să nu fie în Guvern. Cum vor privii românii și partenerii noștri, un Guvern unde doi miniștri sunt suspectați de acțiuni penale? Nu este bună această evoluție. Avertizez că această cale nu este cea bună.
-Domnul ministru Toader a confundat poziția dumnealui de acum cu poziția de rector pe care a avut-o. Dacă vorbim teoretic, se poate purta o discuție pe contencios-administrativ legat de cine și de ce se ocupă în România. Domnul Toader este ministrul Justiției, iar din această poziție dacă a constatat că anumite lucruri nu merg bine în Justiție, trebuia să vină cu un act care să corecteze codul de procedură. Abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată. Nu poate veni doar cu chestiuni teoretice.
-Faptul că președintele va fi scos din procedura de numire a procurorilor-șefi mi se pare o greșeală. Președintele este garantul că lupta împotriva justiției nu este subjugată politic.
-Subordonarea Inspecției Judiciare unui ministru aduce riscul unei presiuni politice
- Înainte de alegeri am atras atenția în repetate rânduri că ar fi foarte grav ca persoane condamnate penal să ajungă în conducerea statului. Automat apar presiuni imense pe justiție. Acest lucru s-a întâmplat, de aceea este nevoie de o implicare civiă maximă. Toți cei care vor un stat de drept trebuie să se exprime. Nu vreau să se creadă că eu chem oamenii la proteste. Eu îmi doresc o societate sănătoasă, iar aceste chestiuni trebuie discutate public.
-Nu am semnale că Inspecția Judiciară nu funcționează. Politicenii nu au ce căuta cu propuneri la Inspecția Judiciară.
-În situația celor două doamne ministru, deocamdată, acțiunile se desfășoară în altă parte. Nu am niciun temei pentru suspendarea acestor doamne ministru. Explicația este foarte simplă: în cazul doamnei Shhaideh sunt acuzații când era secretar de stat. În cazul doamnei Plumb trebuie să se ceară urmărirea penală la Parlament, până atunci nu se poate face nimic. Dacă politicienii fac scut în jurul unei persoane anchetată penal, acest lucru nu este normal.
-S-a decis ca niște procurori să plece de la DNA. Chiar aceste persoane incriminează conducerea care i-a trimis acasă. Este un joc care merge prea departe.
-Eu nu cred că spețele penale trebuie să se discute în Parlament. Singurele spețe care ar trebui să se discute sunt încunvințările de urmărire penală care ar trebui să se dea.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News