Data publicării:
Klaus Iohannis, declarații de presă la orele 17,30
Preşedintele Klaus Iohannis susţine luni, 13 iunie, ora 17.30, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă, precizează Administrația Prezidențială.
Ieșirea președintelui, chiar în ziua sa de naștere, este așteptată cu interes din cauza ultimelor evoluții de pe scena politică: rezultatul alegerilor locale, scandalul cu șeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, dar și atacurile lui Traian Băsescu.
DC News va reda principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis.
- În privința organizării alegerilor, procesul electoral s-a desfășurat fără probleme deosebite. În premieră pentru România, a fost inaugurat un sistem electronic pentru a împiedica votul multiplu, care a funcționat foarte bine. Pentru toate acestea mulțumesc BEC, AEP, MAE și STS.
- Mi-aș fi dorit, totuși, o comunicare mai rapidă a rezultatelor oficiale și chiar un mod mai prietenos de comunicare a acestor date pentru ca orice cetățean interesat să poată identifica rapid cine, ce și unde a câștigat.
- Insist în continuare ca lumea să vină la vot, să voteze în toate tipurile de alegerile.
- Nu voi comenta rezultatele obținute de un partid sau altul sau de candidați independenți, dar constatăm că la nivel național există două mari partide care și-au consolidat pozițiile în preferințele electoratului, mai ales în consiliile locale și județene, două partide care au împreună aproape 70%. Mă bucură că au existat candidați independenți și partide nou create care au intrat în competiția electorală pentru alegerile locale. Este de discutat modul în care legislația electorală a răspuns așteptărilor cetățenilor. Va trebui să analizăm cu luciditate cadrul legislativ și măsura în care el servește sau nu intenției de a avea un public informat, păstrând cerințele de integritate, transparență și responsabilitate în finanțarea campaniei electorale. Dar legea electorală a avut și părțile ei bune: un control mai bun al finanțării campaniei, reducerea drastică a posibilităților de a cumpăra voturi, interzicerea materialelor care puteau constitui mită electorală.
- În privința votului într-un tur sau două, mi-am exprimat deseori opinia, dar, acum, după alegeri, devine și mai evident că noul Parlament, de după alegerile din toamnă, trebuie să evalueze foarte serios necesitatea introducerii alegerilor în două tururi pentru primari.
- Este evident că pentru alegerile parlamentare, Guvernului îi revine o sarcină importantă. Cineva trebuie să organizeze o campanie națională de conștientizare a importanței votului, nu pentru un anumit partid, ci în sine, prin care să mobilizeze electoratul ca să meargă la vot.
- De câțiva ani buni, românii cer o nouă clasă politică. Ei vor să fie reprezentați și conduși de politicieni integri și dedicați interesului public. Rolul fundamental în reformarea și înnoirea clasei politice îl au alegătorii. (...) Votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politică, prin care partidele pot fi obligate să fie mai bune, mai performante, să aibă politici mai bune, criterii de integritate pe care să le respecte. (...)
- Insist pe criteriul integrotății, este foarte important. Administrația se poate învăța, politica se poate învăța, integritatea nu se poate învăța. (...) Pentru comunitate, este important să aleagă un om integru, indiferent dacă vorbim de alegeri locale sau parlamentare.
- Acest principiu al integrității a fost abordat diferit de partide. Unele partide au luat treaba în serios, au stabilit criterii de integritate și le-au respectat. Alții doar au mimat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News