Data publicării:

Kissinger îi oferă o replică usturătoare lui Zelenski: „A comentat fără să citească”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Henry Kissinger
Henry Kissinger
Henry Kissinger a vorbit în luna mai prin legătură video la Forumul de la Davos şi a sugerat că negocierile de pace ar trebui să vizeze crearea de frontiere de-a lungul "liniei de contact" în Donbas.

Această declaraţie a atras criticile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Fostul secretar de stat american spune acum că există trei scenarii prin care se poate încheia războiul dintre Rusia şi Ucraina.

"Scopul declaraţiei de la Davos a fost acela de a sublinia faptul că problema obiectivelor de război trebuie să fie abordată înainte ca impulsul războiului să o facă imposibil de gestionat din punct de vedere politic" a declarat Harry Kissinger într-un interviu acordat revistei The Spectator.

"Când Zelenski a comentat, el nu citise ceea ce am spus. În cele mai recente declaraţii ale sale, el a acceptat în esenţă ceea ce am subliniat la Davos. A acordat un interviu pentru Financial Times în care a acceptat în mod fundamental ideea de bază" a adăugat fostul secretar de stat.

Henry Kissinger susţine că există trei rezultate posibile ale acestui război şi că toate trei sunt încă deschise într-o oarecare măsură.

"Dacă Rusia rămâne acolo unde este acum, va fi cucerit 20% din Ucraina şi cea mai mare parte din Donbas, zona principală industrială şi agricolă, precum şi o fâşie de pământ de-a lungul Mării Negre. Dacă va rămâne acolo, va fi o victorie, în ciuda tuturor eşecurilor pe care le-au suferit la început. Iar rolul NATO nu va fi fost atât de decisiv pe cât se credea mai devreme" susţine Kissinger.

"Celălalt rezultat este o încercare de a alunga Rusia din teritoriul pe care l-a dobândit înainte de acest război, inclusiv Crimeea, şi atunci se va pune problema unui război cu Rusia însăşi, dacă războiul va continua" a spus expertul.

"Cel de-al treilea rezultat, pe care l-am schiţat la Davos şi pe care, după părerea mea, Zelenski l-a acceptat acum, este că, dacă Ucraina poate împiedica Rusia să realizeze cuceriri militare şi dacă linia de luptă revine în poziţia în care a început războiul, atunci agresiunea actuală va fi înfrântă în mod vizibil. Ucraina va fi reconstituită în forma în care era când a început războiul: linia de luptă de după 2014. Va fi reînarmată şi va fi strâns legată de NATO, dacă nu va face parte din ea. Problemele rămase ar putea fi lăsate în seama unei negocieri. Ar fi o situaţie îngheţată pentru o vreme. Dar, aşa cum am văzut în cazul reunificării Europei, pe parcursul unei perioade de timp, ele pot fi realizate" a declarat Henry Kissinger, potrivit Mediafax.

Zelenski anunță că Ucraina va lupta până își va recăpăta teritoriile, după ce Henry Kissinger a sugerat că singura cale a păcii e cedarea Crimeei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, în timpul Forumului Economic Mondial, că Ucraina va lupta până când își va recâștiga toate teritoriile - comentarii care vin după ce fostul secretar de stat american, Henry Kissinger, a remarcat că granițele Ucrainei ar trebui să rămână așa cum erau înainte de începerea invaziei Rusiei.

„Când Ucraina spune că va lupta până când își va recâștiga toate teritoriile, înseamnă un singur lucru: că Ucraina va lupta până când își va recâștiga toate teritoriile. Este vorba despre independență și suveranitate”, a spus Zelenski, potrivit The Hill.

Comentariile președintelui ucrainean au venit după ce Kissinger, care a vorbit luni la Forumul Economic Mondial, a sugerat un rezultat diferit.

„După părerea mea, mișcarea către negocierile pentru pace trebuie să înceapă în următoarele două luni, pentru ca rezultatul războiului să fie conturat, înainte de a putea crea tulburări și tensiuni care vor fi din ce în ce mai greu de depășit, în special între eventualele relații ale Rusiei, Georgiei și Ucrainei față de Europa. În mod ideal, linia de separare ar trebui să returneze status quo-ul anterior”, a spus Kissinger referitor la granițele Ucrainei.

În 2014, Rusia a anexat Crimeea, o mișcare pe care SUA și o serie de alte țări o consideră ilegală. Cu doar câteva zile înainte de începerea invaziei, două regiuni separatiste din estul Ucrainei au fost recunoscute ca independente de către guvernul rus.

Zelenski a declarat miercuri că Ucraina este deschisă la discuții cu Rusia, dar a spus că Moscova trebuie să-și arate interesul.

„Putem trece la această etapă când înțelegem că cel puțin partea rusă arată dorința de a trece de la etapa războiului sângeros, către diplomație”, a spus Zelenski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel