Kim Jong Un vrea să arate că e 'invincibil militar'. O nouă rachetă balistică lansată în Marea Japoniei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Kim Jong-un vrea să arate că e 'invincibil militar'. O nouă rachetă balistică lansată în Marea Japoniei
Kim Jong-un vrea să arate că e 'invincibil militar'. O nouă rachetă balistică lansată în Marea Japoniei
Coreea de Nord a lansat cel puțin o rachetă balistică în apele de pe coasta Japoniei.

Coreea de Nord a lansat marți cel puțin o rachetă balistică în apele de pe coasta Japoniei, au declarat reprezentanți ai Coreei de Sud și militari japonezi, scrie BBC.

Coreea de Nord: Kim Jong-un promite să construiască 'o invincibilă armată'

Liderul Coreei de Nord a promis, zilele trecute, să construiască o 'armată invincibilă' în fața a ceea ce spune că sunt politici ostile din Statele Unite, relatează presa de stat, citată de BBC.

'Armata noastră a detectat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune neidentificată, ar fi vorba despre o rachetă de tip SLBM' lansată de Coreea de Nord de la Sinpo către mare în partea de est a peninsulei, potrivit unui comunicat al şefilor de stat major interarme.

'Serviciile de informaţii sud-coreene şi americane efectuează o analiză minuţioasă pentru a obţine detalii suplimentare', se adaugă în comunicat. Sinpo, de unde a fost lansată racheta, este un oraş portuar în estul ţării, cu un şantier naval important. Imagini din satelit arătau prezenţa acolo a submarinelor.

Nordul lucrează în prezent la dezvoltarea lansării unei rachete balistice de pe un submarin (SLBM) şi a efectuat deja o lansare de pe un dispozitiv scufundat. Experţii cred că a fost probabil o platformă scufundată mai degrabă decât un submarin.

Un nou apel la dialog către regimul condus de Kim Jong un

Un înalt diplomat american a transmis un nou apel la dialog regimului de la Phenian, susţinând că Statele Unite nu au nicio intenţie ostilă faţă de Coreea de Nord, după creşterea recentă a tensiunii în relaţia bilaterală, informează marţi AFP. Sung Kim, reprezentant special al SUA pentru Coreea de Nord, s-a întâlnit la Washington cu omologul său sud-coreean Noh Kyu-duk înaintea unei întâlniri în format trilateral la care vor participa alături de diplomatul japonez de rang înalt Takehiro Funakoshi, prevăzută să aibă loc marţi.

'Vom continua calea diplomatică cu Coreea de Nord pentru a realiza progrese tangibile care vor îmbunătăţi securitatea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri', a spus Sung Kim. 'Nu avem intenţii ostile faţă de Coreea de Nord şi sperăm să ne întâlnim necondiţionat', a declarat el reporterilor. Diplomatul american a adăugat însă că aliaţii au 'responsabilitatea de a pune în aplicare rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU', referindu-se la sancţiunile a căror înlăturare regimul de la Phenian încearcă să o obţină.

Kim Jong Un, acuze către SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a denunţat săptămâna trecută rolul SUA în menţinerea acestor sancţiuni şi a respins afirmaţiile administraţiei americane referitoare la o lipsă a ostilităţii faţă de Phenian. Coreea de Nord a efectuat recent mai multe teste militare.

Kim Jong Un s-a întâlnit de trei ori cu preşedintele Donald Trump, care s-a lăudat că a evitat un conflict, dar nu a reuşit în cele din urmă să ajungă la un acord cuprinzător care să pună capăt programului nuclear nord-coreean. Succesorul său la Casa Albă, Joe Biden, a promis că va continua să urmeze calea diplomaţiei, dar a adoptat o abordare mai discretă decât Donald Trump. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel