Data publicării:

Kim Jong Un ar fi trimis 1500 de trupe nord-coreene în Rusia pentru frontul din Ucraina, susține Seul

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Navele marinei ruse ar fi transferat 1.500 de forțe nord-coreene la Vladivostok, unde sunt antrenate pentru războiul din Ucraina.

Agenția de informații din Coreea de Sud a declarat vineri că Phenian a trimis trupe pentru a sprijini Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, o evoluție care ar putea intensifica confruntarea dintre Coreea de Nord și Occident.

Într-un comunicat postat pe site-ul său, Serviciul Național de Informații (NIS) a afirmat că navele marinei rusești au transferat 1.500 de trupe din forțele speciale nord-coreene în orașul-port Vladivostok între 8 și 13 octombrie, iar acestea se află acum în pregătire.

„Soldații nord-coreeni...se așteaptă să fie desfășurați pe liniile de front imediat după finalizarea antrenamentului de adaptare”, a declarat agenția, adăugând că se așteaptă ca și alte trupe nord-coreene să fie trimise în curând în Rusia.

NIS a precizat că soldații nord-coreeni au primit uniforme militare rusești și arme fabricate în Rusia. De asemenea, li s-au emis acte de identitate false ca rezidenți ai regiunilor Iacuția și Buriatia, două zone din Siberia.

Volodimir Zelenski, a spus că și țara sa deține informații despre pregătirile a 10.000 de soldați nord-coreeni pentru a intra în război

„Se pare că s-au deghizat în soldați ruși pentru a ascunde faptul că au fost desfășurați pe câmpul de luptă”, a declarat agenția.

NIS a publicat, de asemenea, imagini din satelit și alte fotografii care arată ceea ce numește mișcări ale navelor marinei ruse în apropierea unui port nord-coreean și presupuse adunări de masă nord-coreene în ultima săptămână în orașele Ussuriysk și Habarovsk, situate în estul extrem al Rusiei.

Declarația a fost cel mai detaliat raport oficial de până acum, care descrie implicarea Coreei de Nord în războiul Rusiei din Ucraina. Dacă informațiile se dovedesc corecte, ar fi prima participare majoră a Coreei de Nord într-un război străin.

În plus, mass-media din Coreea de Sud a relatat vineri, citând surse anonime, că Phenianul a decis să trimită un total de 12.000 de soldați, organizați în patru brigăzi, în Rusia. NIS nu a confirmat imediat aceste rapoarte.

Declarațiile vin la o zi după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că țara sa deține informații despre pregătirile a 10.000 de soldați nord-coreeni pentru a intra în război. „Acesta este primul pas spre un război mondial”, a declarat el reporterilor la Bruxelles.

CITEȘTE ȘI: "Primul pas către războiul mondial" – Coreea de Nord pregătește 10.000 de soldați pentru a se alătura războiului Rusiei, susține Zelenski

Rusia a negat desfășurarea trupelor nord-coreene în război. Reacția NATO

Vineri, ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, a cerut o „reacție imediată și puternică” din partea aliaților Kievului. „Rusia escaladează serios agresiunea prin implicarea RPD [Coreea de Nord] la o scară de război”, a spus el. „Solicităm o reacție imediată și fermă din partea comunității euro-atlantice și a lumii.”

Rusia a negat desfășurarea trupelor nord-coreene în război. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile în cadrul unei conferințe de presă săptămâna trecută, calificându-le drept „o altă știre falsă”.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat vineri că alianța nu poate confirma încă informațiile serviciilor sud-coreene potrivit cărora Coreea de Nord ar desfășura trupe pe scară largă.

The Guardian a dezvăluit anterior că inginerii militari nord-coreeni au fost deja trimiși pentru a ajuta Rusia să vizeze Ucraina cu rachete balistice.

O sursă din Ucraina a spus: „Sunt zeci de nord-coreeni în spatele liniilor ruse, în echipe care sprijină sistemele de lansatoare pentru rachetele KN-23.”

Dacă aceste informații se confirmă, serviciile de la Seul sugerează că Phenianul plănuiește să se implice în război dincolo de simpla trimitere a consilierilor militari. Această mișcare extraordinară evidențiază, de asemenea, nevoia Rusiei de a găsi noi forțe militare, pe fondul rapoartelor despre pierderi record.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele rus, Vladimir Putin, care s-au întâlnit pentru prima dată în 2019, caută să dezvolte o cooperare militară și economică mai mare pentru a contracara izolarea internațională tot mai accentuată, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și de programele nord-coreene de rachete balistice și arme nucleare. În iunie, cei doi lideri au semnat un pact care include o clauză ce obligă țările să se sprijine reciproc în cazul în care una dintre ele este atacată.

Se estimează că Phenianul a furnizat aproximativ jumătate din muniția de calibru mare folosită pe câmpul de luptă în acest an, peste 2 milioane de obuze, conform unei surse ucrainene. De asemenea, Coreea de Nord a furnizat rachete KN-23, care au fost utilizate în zeci de atacuri în Ucraina în iarna trecută, au raportat mass-media ucrainene.

În schimbul rachetelor și altor echipamente militare, se crede că nord-coreeni caută bani din partea Rusiei, precum și asistență pentru programul lor de sateliți spion, care a suferit eșecuri jenante în ultimii doi ani, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel