Data publicării:

Kievul trebuie să îndeplinească aceleași condiții cu alte state membre ale UE, consideră Zoltán Kovács

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Dušan Cvetanović)
Sursă foto: Pexels (Dušan Cvetanović)
Secretarul ungar Zoltán Kovács afirmă că Ungaria trebuie să îndeplinească aceleași condiții ca alte state membre pentru a adera la Uniunea Europeană.

Guvernul ungar a fost primul în Europa Centrală care a sprijinit demararea procesului de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp nu cedează din interesele sale naţionale, în special în ceea ce priveşte politica energetică, a subliniat secretarul de stat pentru comunicare şi relaţii internaţionale, Zoltán Kovács, în cadrul unui interviu difuzat luni seara de canalul de ştiri italian SkyTg24, citat de RADOR. 

Zoltán Kovács a menţionat că pentru a adera la UE Kievul trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii ca şi celelalte ţări. Din partea ţărilor membre ale UE sprijinul pentru aderarea Ucrainei este mai mult un semnal politic decât o "cale obişnuită", a adăugat oficialul ungar. Secretarul de stat pentru comunicare şi relaţii internaţionale a răspuns la întrebările adresate de ziaristul Cristiana Mancini printr-o legătură online, în cadrul emisiunii de seară de politică mondială, difuzată de canalul de ştiri SkyTg24.

Europa suferă din cauza sancțiunilor

Zoltán Kovács a spus: Ungaria nu s-a folosit de dreptul său de veto pentru a bloca deciziile UE: în ceea ce priveşte funcţionarea UE, dacă nu există un acord, nu există nici decizii. Guvernul ungar apără interesele naţionale, ceea ce înseamnă că nu trece peste anumite limite, a mai menţionat Zoltán Kovács, care a amintit drept exemplu de politica de energie şi de respectarea libertăţii religioase faţă de membrii Bisericii Ortodoxe.

Referitor la sancţiuni, a spus că Ungaria a adoptat întotdeauna o poziţie fermă în acest sens, susţinând că sancţiunile funcţionează doar dacă rănesc destinaţia aleasă, însă cea care suferă acum foarte mult este Europa şi vom vedea cum va evolua situaţia în această vară, apoi în această toamnă şi iarnă. Ungaria a fost şantajată de Uniunea Europeană de mai multe ori şi înainte de războiul din Ucraina, a mai spus Kovács, care a adăugat: Sancţionarea unui stat membru nu poate fi continuată. Unitatea Europei trebuie să prevaleze în problemele din afara graniţelor Uniunii Europene, în timp ce trebuie respectate deciziile statelor membre şi ale alegătorilor statelor membre.

Kievul spune că Orbán a fost informat de Rusia cu privire la invazie și că Ungaria plănuiește să anexeze o parte din Ucraina

Oficialii guvernului maghiar au răspuns la acuzațiile făcute de guvernul ucrainean că Ungaria a fost informată de Rusia cu privire la intenția sa de a invada Ucraina, spunând că reprezintă „știri false” și sugerând că Ucraina are un gust amar cu privire la decizia vecinului său de a nu trimite arme către țara sfâșiată de război.

Acuzația a fost făcută pentru prima dată de secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, luni, acesta spunând că Budapesta „a fost avertizată de Putin în prealabil că vor avea loc atacuri asupra țării noastre” și a acuzat guvernul lui Viktor Orbán că dorește să anexeze o parte a Ucrainei.

„Ungaria a fost avertizată de Putin cu privire la atacul asupra Ucrainei, iar guvernul maghiar plănuia să ia o parte din teritoriul ucrainean”, a spus Danilov.

„Asta nu se va întâmpla niciodată, victoria va fi cu siguranță a noastră. Și în ceea ce privește Ungaria, care s-a comportat astfel, vom vedea care vor fi consecințele acestui război pentru această țară”, a spus acesta. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel