Kievul sub asediu. Vitali Kliciko: Trupele ruse dau înapoi
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Vitali Kliciko
Vitali Kliciko
Deși Kievul a fost puternic bombardat, o parte din zonele ocupate de forțele ruse ar fi fost recâștigate de ucraineni, transmite primarul Vitali Kliciko. 

Kievul rămâne un obiectiv al armatei ruse, dar aceasta este în continuare blocată la nord-vest şi la est de capitala ucraineană şi chiar a fost forţată în ultimele zile să dea înapoi pe mai multe din aceste fronturi, a declarat miercuri primarul Kievului, Vitali Kliciko, potrivit AFP.

Încă sunt multe atacuri dinspre nord şi est de oraşul nostru, a spus Kliciko la conferinţă de presă, desfăşurată lângă statuia din Kiev a Sfântului Arhanghel Mihail.

În apropiere de Brovarî (periferia de est a Kievului), înspre nord în spatele (comunei) Liutij se desfăşoară o mare bătălie, şi conform informaţiilor din surse oficiale mica localitate Makarov (la vest de Kiev) şi aproape toată localitatea Irpin (nord-vest) se află sub controlul soldaţilor ucraineni, a prezentat edilul evoluţia situaţia militare din jurul capitalei.

Contraofensiva ucraineană rămâne un mister

Întrebat despre o contraofensivă ucraineană în desfăşurare, Kliciko a răspuns că nu are nicio informaţie precisă despre acest subiect. Întrebarea îi fusese adresată după ce o agenţie ucraineană de presă a susţinut că trupele ruse ar fi fost încercuite de cele ucrainene la Irpin, Bucea şi Gostomel, localităţi aflate la nord-vest de Kiev.

Zonele Irpin şi Liutij erau miercuri teatrul unor intense schimburi de artilerie, cu o activitate militară mai intensă în spatele frontului de la Irpin, potrivit constatărilor AFP de la faţa locului.

Mesajul nostru către ruşi: plecaţi din ţara noastră, plecaţi acasă! Nu ştim cât de mult timp va dura (...), ar putea să
ţină mult acest război, a mai spus primarul Kliciko. Noi suntem gata să apărăm fiecare clădire, fiecare stradă, fiecare colţ al oraşului nostru. Tot oraşul are acum posturi de luptă, a asigurat el.

Rușii ar putea ataca civili, crede Kliciko

Primarul şi-a manifestat însă temerea că ruşii ar putea lansa atacuri asupra civililor şi distruge toate infrastructurile capitalei Ucrainei, la fel cum se întâmplă cu alte oraşe.

Circa jumătate din populaţia Kievului a părăsit oraşul în perioada scursă de la începerea invaziei ruse, pe 24 februarie. Trupele ruse au încercat o manevră de încercuire a capitalei înaintea unui eventual asalt, dar fără succes în faţa rezistenţei ucrainene. Un cartier de locuinţe din nord-vestul Kievului a fost lovit miercuri de proiectile trase de trupele ruse, patru persoane fiind rănite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel