Data publicării:

Kievul protestează după ce șeful instalat de Rusia în Doneţk s-a întâlnit cu Lukaşenko

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Şeful instalat de Rusia în Doneţk, regiune ucraineană controlată parţial de Moscova, s-a întâlnit cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, marţi, la Minsk, declarând că s-a discutat despre modalităţi de stimulare a comerţului, informează miercuri Reuters.  

Vizita lui Denis Puşilin a determinat Ucraina să protesteze în legătură cu ceea ce a numit un "act vădit neprietenos" al Belarusului, un aliat apropiat al Rusiei, care a permis forţelor Moscovei să-i folosească teritoriul ca rampă de lansare pentru invazia din februarie 2022.

Puşilin, într-o postare pe Telegram, a spus că este interesat de echipamente pentru minerit, tractoare şi autobuze, precum şi de materiale de construcţii şi mobilier.

În schimb, regiunea sa este gata să exporte cereale în Belarus, pe lângă transporturile curente de seminţe de floarea soarelui.

Aşa-numita Republică Populară Doneţk este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a proclamat drept parte a Federaţiei Ruse în septembrie anul trecut, după o acţiune numită de Ucraina şi aliaţii săi drept un referendum coercitiv "fals".

Într-un comunicat, Ministerul de Externe ucrainean a făcut apel la Minsk să nu mai facă "paşi distructivi" şi a declarat că îşi recheamă ambasadorul din Belarus pentru consultări, scrie Agerpres.

Războiul accelerează integrarea economică a Ucrainei în UE. Analiză Le Monde: România e poarta ucrainenilor spre restul lumii

Invadarea Ucrainei a schimbat harta rutelor comerciale ale țării. A fost blocat accesul prin porturile de la Marea Neagră; acum, fluxurile sunt terestre și înclină hotărât spre Uniunea Europeană.

La volanul mașinii sale germane care se îndreaptă direct spre Polonia, pe un drum înzăpezit din vestul Ucrainei, Valeriy Krupko își recapitulează noua viață. Îi este dor uneori de Herson, un oraș-port din sudul țării pe care l-a părăsit în urmă cu câteva luni. Își amintește „containerele agățate de macarale legănându-se pe cer”, „navele care veneau din toate colțurile lumii”. A condus un terminal portuar până când acesta s-a închis, în februarie 2022, la începutul războiului.

Ca simbol al transformărilor economiei ucrainene, iată-l în fruntea unui alt terminal, departe de mare și de nave, în mijlocul unui peisaj plin de zăpadă și copaci, la Mostyska, lângă granița poloneză.

În țara aflată în război, noile rute comerciale sunt terestre și toate duc către Uniunea Europeană. După închiderea multor porturi de la Marea Neagră și după închiderea granițelor cu Rusia și Belarus, Ucraina este profund ancorată în economia europeană. Astfel, 53,6% din exporturile sale au mers către UE în 2022, față de doar 39,1% în 2021. După ce au scăzut la începutul conflictului, exporturile către Uniune și-au revenit spectaculos la nivelul lor de dinainte de război, în jur de 2,5 miliarde de euro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel