Kievul cere Germaniei rachete sol-aer, de tip Taurus
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Ucraina a înaintat guvernului german o solicitare pentru rachete de tip Taurus. 

Ucraina a adresat guvernului german o cerere oficială de livrare de rachete de croazieră aer-sol, de tip Taurus, cu o rază de acţiune de cel puţin 500 de kilometri, a indicat sâmbătă Ministerul Apărării de la Berlin pentru AFP.

"Am primit o cerere din partea Ucrainei în ultimele zile", a declarat purtătoarea de cuvânt, fără a da detalii despre cantităţile în cauză.

Rămâne acum de văzut dacă Berlinul va accepta sau nu, ceea ce este posibil să suscite dezbateri interne aprinse, notează AFP.

Guvernul german şi-a sporit semnificativ livrările de armament către Kiev în ultimele luni, dar până acum a fost reticent pe tema rachetelor de croazieră sau a unei susţineri a aviaţiei ucrainene, prin livrarea de avioane F-16, de exemplu.

Taurus este o rachetă de croazieră aer-sol, transportată de avioane de vânătoare şi dezvoltată de compania germano-suedeză cu acelaşi nume. Datorită razei sale de acţiune, aceasta ar putea lovi ţinte situate foarte departe în spatele actualei linii de front din estul Ucrainei.

Marea Britanie, unul dintre principalii susţinători ai Kievului, şi-a anunţat recent intenţia de a livra rachete de croazieră Storm Shadow Ucrainei, devenind astfel prima ţară care îi furnizează acest tip de armament cu rază lungă de acţiune.

Aceste evoluţii au loc în contextul în care Kievul pregăteşte de luni de zile o contraofensivă menită să respingă trupele ruseşti din teritoriile pe care le ocupă în Ucraina, scrie Agerpres. 

Ucraina, pregătită să înceapă contraofensiva. Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare de la Kiev: Se poate întâmpla mâine, poimâine sau peste o săptămână

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev, Oleksi Danilov, a declarat că Ucraina este pregătită să-şi lanseze contraofensiva pentru eliberarea teritoriilor de sub ocupaţia forţelor ruse şi a subliniat că "acest lucru se poate întâmpla mâine, poimâine sau peste o săptămână".

Într-un interviu pentru BBC, Danilov nu a menţionat o dată exactă pentru începerea contraofensivei, dar a subliniat că Ucraina "nu are dreptul să greşească" în privinţa acestei decizii, deoarece aceasta este o "ocazie istorică", pe care "nu o putem rata".

Potrivit oficialului, Forţele Armate ale Ucrainei vor lansa contraofensiva atunci când comandanţii vor calcula şi vor considera că "putem obţine cel mai bun rezultat în această etapă a războiului". Întrebat dacă Forţele Armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru contraofensivă, Danilov a răspuns: "Suntem întotdeauna pregătiţi. Aşa cum am fost pregătiţi tot timpul să ne apărăm ţara. Iar aceasta nu este o chestiune de timp". "Aceasta (contraofensivă - n.r.) se poate întâmpla mâine, poimâine sau peste o săptămână. Ar fi ciudat dacă aş anunţa data începerii anumitor evenimente. Aşa ceva nu se poate... Ţara noastră are în afară o misiune cu o foarte mare responsabilitate. Şi înţelegem că nu avem dreptul să greşim" - a adăugat Oleksi Danilov.

VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel