Data publicării:

Kievul cere ca marile companii de energie să plătească pentru reconstruirea Ucrainei: Au obținut profituri uriașe datorită războiului

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko. Sursa YouTube: Міністерство енергетики України
Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko. Sursa YouTube: Міністерство енергетики України

Marile companii internaționale de energie care au obținut profituri uimitoare din cauza creșterilor prețurilor pe parcursul războiului ar trebui să investească o parte din acești bani în reconstruirea infrastructurii energetice distruse a Ucrainei, a declarat ministrul Energiei de la Kiev, German Galușcenko.

Într-un interviu amplu, ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a susținut, de asemenea, că Occidentul trebuie să închidă lacunele sancțiunilor asupra vânzărilor de energie rusă pentru a preveni un ”război fără sfârșit” în Ucraina și a spus că Kievul ar putea furniza combustibil nuclear alternativ, astfel încât unele țări ale UE să poată renunța la dependența lor de provizii rusești, potrivit Politico.

"Multe companii energetice obțin profituri extraordinare din cauza războiului. Așa că am estimat acest lucru la peste 200 de miliarde de dolari", a spus Galușcenko într-o vizită la Bruxelles. ”Ei primesc acești bani pentru că ne luptăm, din cauza războiului”.

"Cred că ar fi corect să împărțim acești bani cu Ucraina. Adică, să ne ajute să refacem, să reconstruim sectorul energetic", a adăugat el.

Cifra de 200 de miliarde de dolari dată de Galușcenko a fost citată pe scară largă drept profiturile a cinci companii de top — BP, Chevron, ExxonMobil, Total și Shell — în 2022. Școala de Economie din Kiev estimează daunele aduse infrastructurii ucrainene la aproape 140 de miliarde de dolari.

Galușcenko a avertizat, de asemenea, că Moscova va putea duce un război perpetuu în Ucraina, atâta timp cât Kremlinul va putea obține bani din vânzarea combustibililor fosili.

Avertismentul său vine pe fondul unor rapoarte recente conform cărora hidrocarburile Moscovei ar putea ajunge în țările UE prin Azerbaidjan și Turcia. De asemenea, a acuzat că petrolul rusesc a fost vândut discret la prețuri care depășesc cu mult plafonul de 60 de dolari impus de G7 în decembrie.

În timp ce UE și-a redus importurile de petrol și gaze din Rusia, blocul are încă 18 reactoare VVER proiectate rusesc – situate în Finlanda, Slovacia, Bulgaria, Ungaria și Republica Cehă – pentru care nu există până acum o aprovizionare cu combustibil alternativ.

În loc să continue să se bazeze pe Rusia, ei și-ar putea cumpăra în curând proviziile de la Kiev, a spus ministrul ucrinean. Ucraina este în proces de a produce combustibil nuclear de înlocuire special adaptat, împreună cu Westinghouse din SUA, care ar putea fi gata până la ”începutul anului viitor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel