Data actualizării:
Data publicării:

Kievul acuză Budapesta că interzice contactul prizonierilor de război din Transcarpatia, pe care Rusia i-a predat Ungariei, cu oficialii ucraineni

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Kievul a acuzat, luni, Budapesta că interzice accesul la unsprezece prizonieri de război ucraineni pe care Rusia i-a predat Ungariei.

Kievul a acuzat luni Ungaria că interzice accesul la unsprezece prizonieri de război ucraineni pe care Rusia i-a predat țării din Uniunea Europeană, țară care continuă să mențină legăturile cu Kremlinul în ciuda invaziei în Ucraina, scrie France24.

Prizonierii provin din Transcarpatia, vestul Ucrainei, o regiune care găzduiește 100.000 de etnici maghiari.

„Toate încercările diplomaților ucraineni din ultimele zile de a stabili un contact direct cu cetățenii ucraineni nu au avut succes”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, într-o declarație pe Facebook.

„În esență, ei sunt ținuți în izolare”, a adăugat acesta.

CITEȘTE ȘI      -      Kievul susține că minoritatea „moldovenească” din Ucraina nu dorește să renunțe la „limba moldovenească“

Moscova a predat Ungariei 11 prizonieri ucraineni din Transcarpatia

 

În urmă cu două săptămâni, viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjén a confirmat pentru UMM că Federația Rusă a transferat în Ungaria prizonieri de război ucraineni din regiunea Transcarpatia.

De asemenea, Biserica Ortodoxă Rusă a publicat o declarație în care se menționa că „în cadrul colaborării interbisericești, la solicitarea părții ungare, s-a realizat transferul către Ungaria a unui grup de 11 prizonieri militari ucraineni din Transcarpatia, care au participat la acțiuni militare”.

Se pare că acordul privind transferul prizonierilor de război a implicat prezența președintelui Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Bisericii Ortodoxe Ruse, Antonie, Mitropolit de Volokolamsk, și a consilierului Patriarhului rus, Nicolae Balașov.

Când s-au adresat întebări privitoare la detaliie în care s-a realizat acest transfer, oficialii au precizat doar că a fost vorba de „interesele cauzei și ale poporului”.

A fost „un gest al Bisericii Ortodoxe Ruse către Ungaria și că aceste persoane îi datorează libertatea lor”, a spus Zsolt Semjén, viceprim-ministrul Ungariei pentru afacerile bisericești.

CITEȘTE ȘI      -      Românii din Ucraina solicită României să sprijine efortul de renunțare la sintagma „limba moldovenească”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel