Data publicării:

KFOR anunţă că dronele Bayraktar achiziţionate de Kosovo nu vor putea fi folosite fără autorizaţia sa

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
KFOR, forţele de menţinere a păcii conduse de NATO, spun că dronele Bayraktar achiziţionate de Kosovo nu vor putea fi folosite fără aprobare. 

Forţa de menţinere a păcii condusă de NATO în Kosovo KFOR a comunicat săptămâna trecută că dronele Bayraktar nu pot fi folosite fără permisiunea KFOR şi a avertizat Priştina, însă Ministerul kosovar al Apărării nu a dorit să comenteze acest comunicat.

Când este vorba de utilizarea tuturor tipurilor de aparate de zbor fără pilot şi a restricţiilor corespunzătoare, chiar şi în legătură cu Bayraktar, comandantul KFOR are responsabilitatea principală pentru spaţiul aerian al Kosovo. Această declaraţie a KFOR vine la o zi după ştirea despre achiziţia dronelor turceşti Bayraktar anunţată de premierul Albin Kurti.

Acesta a publicat pe reţelele de socializare fotografii în care stă lângă noile drone şi a adăugat că acum Kosovo este mai sigur şi la fel de mândru. El nu a dezvăluit însă numărul de drone achiziţionate şi nici la ce vor fi folosite. La achiziţia de drone turceşti de către Kosovo a reacţionat şi Serbia, care a înmânat ambasadorul lui turc în Serbia o notă de protest, chiar dacă Turcia spune că este vorba de donaţii. Nemanja Starovic, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Serbiei, afirmă că totuşi Kosovo nu are bani pentru o asemenea achiziţie.

Agenţiile noastre care sunt competente pentru aceasta au informat detaliat conducerea de stat despre achiziţionarea de drone şi, folosind surse diplomatice, am avertizat reprezentanţii Turciei că ceea ce se întâmplă este absolut inacceptabil, a spus Starovic pentru Radioteleviziunea Serbiei, subliniind că totuşi nu este motiv de panică, dar în acest caz se poate vorbi despre încălcarea dreptului internaţional, scrie Rador.

Turcia, acuzată că lucrează la înarmarea forţelor armate kosovare

 

El a menţionat că unele state, mai ales Turcia, lucrează intens la înarmarea şi instruirea forţelor de securitate kosovare, ceea ce este contrar Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi altor acorduri internaţionale. De asemenea, transmite că cineva trebuie să răspundă la întrebarea cum este posibil ca după 24 de ani de la încheierea războiului, după adoptarea Rezoluţiei 1244, conformarea şi adoptarea Acordului tehnico-militar de la Kumanovo, s-a ajuns ca în locul demilitarizării în Kosovo şi Metohia să avem aşa-numitele forţe de securitate kosovare, echipate cu tehnică foarte ofensivă.

Totodată, Starovic spune că îngrijorează preluarea comandamentului KFOR de către Turcia. În acest sens este importantă şi întâlnirea preşedintelui Aleksandar Vucic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, având în vedere că NATO conduce Misiunea KFOR în Kosovo şi Metohia şi, deci, este însărcinat să deruleze de militarizarea. Vucic a cerut de la Stoltenberg ca NATO să preia controlul şi să asigure o viaţă decentă pentru sârbii din Kosovo şi Metohia, transmiţând că este necesară colaborarea cu KFOR şi NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel