Data publicării:

Kelemen Hunor: Toată lumea vorbește de reforme. Bine, boss, ce înseamnă „reforme” la tine?

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Kelemen Hunor
Sursă foto: Facebook Kelemen Hunor

Kelemen Hunor, președintele UDMR și vicepremier al României, a vorbit despre problema reformelor.

Alegeri prezidentiale 2024

Vicepremierul Hunor Kelemen a spus, la interviurile Digi24.ro, că politicienii fac frecvent apel la „reformă” fără să și spună la ce se referă și fără să clarifice ce ar însemna - „La reforme se poate apela populist și demagogic”, a spus liderul UDMR.

„Am făcut apel la calm și apel la rațiune, fiindcă altfel vom pierde cu toții, nu politicienii, că până la urmă cum sunt oamenii politici apreciați de public chiar nu e o problemă. Pierd, nu pierd, pe nimeni nu interesează. Pierde țara, pierd comunitățile locale, pierd indivizii, pierde fiecare om, fiecare cetățean, într-o perioadă în care avem șansa să mișcăm lucrurile.

Toată lumea vorbește de reforme. La un moment dat am, spus: «OK, hai, când trec congresele voastre să ne așezăm la masă și să spunem cine și ce înțelege prin reforme». S-ar putea să nu ne întâlnim pe drum. S-ar putea să înțeleg eu, prin reforme, altceva decât înțelege Dacian Cioloș sau Florin Cîțu sau Ludovic Orban.

La reforme se poate apela populist și demagogic - „Hai să facem reforme reforme. Bine, boss, ce înseamnă reformă la tine. Hai să vedem, la ce te gândești?“, a precizat, la Digi24, Kelemen Hunor.

Problema pensiilor speciale, nerezolvată

 

„Pensiile speciale. Au rezolvat cu parlamentarii și s-au liniștit. Problema pensiilor speciale, așa zisele pensii speciale, la parlamentari, din toată ecuația, înseamnă nici 2%. N-ai rezolvat nimic. Demagogie, populism, dă bine la popor, OK.

Nu au mers mai departe, nu au venit cu nicio soluție. Atunci, eu am zis haideți să discutăm corect și rațional. Statul român dorește sau nu dorește ca pentru acele persoane care sunt în serviciul public 20-30-40 de ani să dea ceva la pensie? Fiindcă acele persoane au niște restricții, ceilalți nu au nicio restricție.

Magistrații au restricții? Da. Hai să vedem cum rezolvăm. Militarii au? Da. Polițiștii? Da. Nu vorbesc de foști securiști, milițieni, torționari, e altă categorie. Politicienii au restricții? Da. Atunci hai să vedem. Nu vrem să dăm nimic în plus la pensionare, atunci asta e situația, dar să nu dăm la nimeni, mergem doar pe contributivitate sau mai dăm un punct și jumătate-două puncte. Asta e discuția principială, dacă am stabilit principiile putem să mergem mai departe.

După aceea, nicio pensie nu poate să fie mai mare decât ai avut salariul. Care e contributivitatea? Care e corectitudinea când ai o pensie de 20-30-40-50 de ori mai mare decât salariul tău. Nu se poate accepta așa ceva. Și noi am spus - «să nu vă opriți la parlamentari, că nu ați rezolvat nimic, doar ați făcut balet mediatic»“, a spus vicepremierul.

Reforme sistemului electoral și reforme fiscală

 

„Reforma sistemului electoral. Acum cetățeanul plânge că sistemul electoral nu e ok? Eu nu cred că este nevoie de o reformă a sistemului electoral, cei de la USR PLUS spun că este nevoie. Acolo se vorbește despre votul prin corespondență general, vot prin internet, sunt foarte multe discuții, dezbateri. 

Reformă fiscală. Vrem sau nu să facem? Vrem să facem o reformă în companiile de stat, pentru că sunt pe pierdere? Impozit zero pe salariul minim, dacă tu pui impozit zero înseamnă că omul ala rămâne fără cotizații la sănătate și pensii, trebuie să pui tu, stat, bani pentru el.

Trebuie să vedem care este interesul cetățeanului, al comunităților și de acolo să plecăm la drum, nu de la interesele politicienilor”, a mai punctat Kelemen Hunor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel