Urmărește emisiunea live
Kelemen Hunor spune că ”Ținutul Secuiesc este definit istoric”: Autonomia nu lezează în niciun fel unitatea statului român
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Kelemen Hunor (UDMR) a făcut precizări legate de Ținutul Secuiesc și autonomia acestuia.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a făcut câteva precizări importante cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc, un subiect care a aprins de multe ori spiritele în spațiul public.

”Este un deziderat de 34 de ani, în statutul UDMR, a fost introdus în 1990 și este în continuare în statutul nostru. Ce înseamnă autonomie? Despre asta trebuie să vorbim în primul rând. Putere de decizie pentru comunitățile locale.

Eu sunt pentru a oferi comunităților locale putere de decizie în aproape toate domeniile sociale, economice și politice, mai puțin în apărare, ordine publică, externe și siguranță națională”, a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR, la Realitatea Plus.

Întrebat cum definește Ținutul Secuiesc, Kelemen Hunor a subliniat că acesta este ”definit istoric”, la fel cum se definește și ”Ținutul Pădurenilor”. ”Există Ținutul Pădurenilor, există Țara Moților, există Țara Hațegului. Deci, istoric-cultural, aceste regiuni culturale-istorice au fost definite. Nu trebuie să le definesc eu”, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Nu lezează în niciun fel unitatea statului român

Realizatoarea TV a insistat asupra ideii de autonomie a Ținutului Secuiesc, în contextul în care Țara Moților nu are nevoie de o astfel de confirmare a statutului.

”Nu are autonomie nimeni, doar universitățile au mai multă autonomie. Eu vorbesc de comunitățile locale și, bineînțeles, acolo unde trăiesc comunități etnice, cum sunt maghiarii în anumite zone în România, în Ținutul Secuiesc, în altă parte, să introduci competențele lingvistice în plus, dar deciziile să fie luate de comunitățile locale, niciodată, niciun guvern nu știe mai bine de ce au nevoie comunitățile locale decât oamenii care trăiesc acolo.

Fiindcă autonomia sau subsidiaritatea, dacă vorbim de principiul subsidiarității, nu lezează în niciun fel unitatea statului român”, a explicat Kelemen Hunor, completând afirmația realizatoarei, potrivit căreia acest principiu ar trebui aplicat tuturor comunităților etnice din țară.

”Eu doresc autonomie sau principiul subsidiarității tuturor comunităților locale, în plus, competențele lingvistice acolo unde se impune”, a mai spus Kelemen Hunor.

Citește și: Kelemen Hunor: „UDMR trebuie să obțină cel puțin 90% din votul maghiarilor”. Ce spune despre comasare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel