Kelemen Hunor, reacție după declarațiile lui Viktor Orban. Marko Bela: Sunt nemulțumit. Se vede clar că nu a vrut să-l critice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Kelemen Hunor
Sursa foto: Facebook Kelemen Hunor
Marko Bela, fost lider UDMR, a vorbit despre reacția lui Kelemen Hunor vizavi de declarațiile făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad.

"Însuși Kelemen Hunor este un politician care, de ani de zile, de fapt, lucrează pentru toleranță, militează pentru dialog inclusiv atunci când a fost ministrul culturii, după părerea mea a înțeles foarte bine importanța conviețuirii diferitelor culturi și diferitelor viziuni.

"Se vede clar că nu a vrut să-l critice pe Orban Viktor"

Sunt nemulțumit și eu cu declarația lui Kelemen Hunor, fiindcă se vede clar că nu a vrut să-l critice pe Orban Viktor, cu toate că nu cred să fie de acord cu ideologia izolării. În ceea ce privește prezența UDMR în guvern, toată lumea știe că eu tot timpul am fost pentru o astfel de prezență și am fost unul din artizanii guvernării UDMR împreună cu partidele românești încă din anii 90 și în continuare afirm că este un interes reciproc al românilor și al maghiarilor ca UDMR să facă parte din guvern și să conlucreze cu partidele românești, atât pentru obiective comune, cât și pentru anumite deziderate speciale ale relațiilor inter-etnice.

Deci, după părerea mea, bineînțeles că aceste divergențe trebuie discutate probabil și în coaliție, pozițiile trebuie să fie în mod foarte deschis clarificate, dar soluția nu este îndepărtarea UDMR din Guvern, pentru că acest lucru ar duce într-adevăr la controverse și mai mari și la amplificarea unor tensiuni interetnice. Prezența UDMR în Guvern de fiecare dată a contribuit în mod clar și avem dovezi în acest sens la detensionarea acestor relații. Dar trebuie să se vorbească deschis, trebuie să se lămurească aceste diferențe de opinii, fiindcă despre ce vorbim în acest moment este o problemă cheie nu numai a relațiilor româno-maghiare ci și a întregii Europe", a spus Marko Bela, într-un interviu pentru g4media.ro.

Viktor Orban a afirmat, sâmbătă, la Băile Tușnad, că amestecul popoarelor europene cu non-europeni a creat o "rasă mixtă” şi că acele ţări unde s-a întâmplat acest lucru "nu mai sunt naţiuni”. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că se aştepta la o reacţie imediată din partea şefului UDMR, Kelemen Hunor, şi că va exista o discuţie în Coaliţie cu privire la acest subiect.

Și nu a fost singura declarație controversată a lui Viktor Orban, tot el acuzând că tocmai NATO și UE susțin războiul. 

Ce a declarat Kelemen Hunor pentru presa maghiară

 

Kelemen Hunor, președinte UDMR, nu vede nimic rasist sau rusofil în declarațiile lui Viktor Orban, premierul Ungariei, făcute la Băile Tușnad. Pentru site-ul maghiar Maszol, citat de Digi24, Kelemen Hunor a spus că declarațiile lui Viktor Orban trebuie interpretate în context. Invocând cunoașterea personală de ceva timp, Kelemen Hunor afirmă că ”nu există niciun pic de rasism în Orban”.

”O chestiune de suflet”

Pentru sursa citată, liderul UDMR a spus că afirmațiile premierului ungar despre amestecul raselor în urma migrației reprezintă o apreciere mai degrabă culturală, fiind ”o chestiune de suflet”. 

”Amestecul interrasial, relațiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ține de funcționarea societății și nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune așa, este o chestiune de suflet” a justificat Kelemen Hunor. 

Liderul UDMR sugerează intenția de distorsiona afirmațiile lui Viktor Orban

Conform acestuia, orice propoziție necontextualizată ”poate fi interpretată greșit chiar și cu cele mai bune intenții”, sugerând că, în acest caz, ar fi o interpretare negativă deliberată: ”ca să nu mai vorbim de momentul în care cineva dorește în mod deliberat să interpreteze greșit și să-și întărească propriile opinii sau prejudecăți prin interpretări greșite. Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mișcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon. Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan”.  Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel