Data actualizării:
Data publicării:

Kelemen Hunor nu acceptă oferta lui Ciolacu: Acordul rămâne în vigoare. Nu plecăm de la masă

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Kelemen Hunor a vorbit despre ieșirea UDMR de la guvernare.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a făcut declarații de presă din fața Palatului Victoria.

„Noi am spus, trebuie să respectăm protocolul. Trebuie să fie un mesaj ca dacă au semnat o hârtie, își vor respecta cuvântul dat. Asta a fost principiul de la care am plecat.

Nu avem nici un motiv ca sa spunem că nu suntem în stare să guvernăm. Colegii mei mi-au dat mandat să se respecte acordul.

Putem rămâne cu Dezvoltarea și cu Mediul sau ceva similar. Oferta cu MIPE și Energia a existat de miercuri. Ministerele propuse nu sunt acceptabile. Rezultatele cu care ne-am aplecat asupra guvernării sunt argumentele mele de forță.

Domnul Ciolacu mi-a spus că decizia este să mergem noi cu Ministerul Energiei și cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, ceea ce nu putem accepta. Sigur, nu ne-am ridicat de la masă, suntem la masă, în acest moment există un acord de coaliție și până când președintele Iohannis nu îl desemnează prim-ministru pe domnul Ciolacu, acest acord rămâne în vigoare.

Atunci va deveni responsabilitatea lui să îi cheme la discuții în ce format vrea și să decidă cum merge mai departe.

Există în acest moment o majoritate solidă. Nu a plecat nimeni din coaliție și nu a venit nimeni în coaliție. O majoritate există și fără noi“, a spus Kelemen Hunor.

Ciolacu, propunere pentru UDMR

 

Anterior, în cursul zilei de duminică, Marcel Ciolacu a venit cu o ofertă pentru UDMR, în contextul în care premierul Nicolae Ciucă își va da demisia, iar liderul PSD va forma un nou guvern.

„Discuţiile au fost ample, au fost pe fiecare minister, ce trebuie făcut, s-a intrat şi pe programul de guvernare un pic. A fost o discuţie pentru a continua colaborarea cu UDMR, colegii mei sunt total de acord pentru a continua această colaborare. S-a venit cu o propunere cu care o să merg la întâlnirea pe care o să am, cred, astăzi, cu preşedintele Nicolae Ciucă şi dl Kelemen Hunor. Ca UDMR să preia ministerele Energiei şi Fondurilor Europene, două ministere importante, şi din ce ştim noi au şi persoanele potrivite pentru aceste ministere“, a spus, în cursul zilei de duminică, Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă, o nouă întâlnire cu sindicaliștii.

 

Duminică, premierul Nicolae Ciucă a avut o nouă rundă de consultări cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, pe fondul grevei ce intră mâine, 12 iunie 2023, în a patra săptămână.

Anterior, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru profesori, printre care se numără o creştere salarială de 25%, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar şi 500 de lei anual pentru personalul nedidactic până în 2027, 50% prima tranşă din noua grilă de la 1 ianuarie 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel