Data publicării:
Kelemen Hunor, criza electoratului maghiar al UDMR. "L-a susținut pe Traian Băsescu"
Kelemen Hunor a vorbit, în exclusivitate, pentru DC NEWS, despre criza electoratului maghiar, care l-a susținut pe fostul președinte Traian Băsescu.
"În 2010-2011, am fost criticați de electoratul nostru de foarte multe ori pentru acele decizii dureroase pe care noi nu le-am luat cu mare bucurie deloc și chiar când era vorba de pensii am reușit să blocăm, la un moment dat am spus că anumite pensii nu vor fi tăiate, nu acceptăm și atunci a trecut la creșterea TVA și acest lucru este cunoscut. Am încercat să-i explicăm electoratului nostru de ce e nevoie. Unii au acceptat, alții nu au acceptat. S-a văzut și noi am pierdut electoratul. S-a văzut în 2012 la parlamentare, am obținut cât am obținut, mai puțin decât ne-am fi așteptat, era și valul USL, este corect, și o prezență mai mare decât de obicei la parlamentare. În 2011, 2012, 2013, au fost mesaje destul de ciudate din partea PSD-ului și din partea PNL-ului de atunci, din partea lui Crin Antonescu, de foarte multe ori împotriva noastră, împotriva maghiarilor și oamenii nu au uitat, cu toată că Victor Ponta a fost corect când ne-a invitat la guvernare imediat după alegeri, cu toate că aveau două treimi, că așa ne-a fost înțelegerea, domnul Antonescu împreună cu Dan Voiculescu s-au răzgândit și oamenii nu au uitat toate mesajele ușor naționaliste", a spus Kelemen Hunor, la DC NEWS LIVE.
Kelemen Hunor-Alina Gorghiu, convorbire telefonică. "Vor urma discuții politice"
Analistul Bogdan Chirieac a atras atenția că nu au fost naționaliste, ci se datorau faptului că UDMR și electoratul maghiar nu a susținut suspendarea fostului președinte Traian Băsescu, în vara lui 2012. Întrebat dacă acum regretă acest lucru, Kelemen Hunor a spus că "noi am făcut toate calculele, nu din cauza maghiarilor nu a fost demis. Dacă toți cei care au fost la alegerile locale s-ar fi dus și ar fi votat pentru demiterea lui Băsescu, tot n-ar fi fost de ajuns. Ce s-a întâmplat la CCR e o altă discuție. În 2012, nu am fost de acord cu demiterea președintelui Băsescu pentru că nu existau motive foarte întemeiate și aveam experiența tristă din 2007. Cei care au susținut în 2007 demiterea președintelui nu au reușit să spună ce va urma după, n-a existat o alternativă, și atunci ne-a taxat foarte tare electoratul nostru. În 2007, după acea încercare de demitere, noi am avut o problemă cu electoratul nostru, atunci și-a dat demisia Marko din Guvern, din funcția de vicepremier și s-a ocupat până-n 2008 până la alegeri doar de UDMR și am simțit că iarăși pierdem foarte, foarte mult sprijin din partea electoratului. Vreți, nu vreți, trebuie să înțelegeți că electoratul nostru la un moment dat l-a susținut pe Traian Băsescu. Traian Băsescu a avut abilitatea de a merge în secuime și nu numai, a avut abilitatea de a avea niște mesaje extrem de corecte, de exemplu cu predarea limbii române în clasele elementare după alte manuale, pentru că aici e o problemă de a învăța limba română cât mai repede și el a înțeles acest lucru fiindcă au spus profesori români, de limbă română 'dom'ne, trebuie să găsiți o altă soluție'. El a înțeles și am mers și a spus 'susțin această variantă, așa trebuie să fie ca să fie mai ușor pentru copiii maghiari învățarea limbii române'. Au fost mesaje simple, nu complicate. Și modul de a discuta cu oamenii, de la sta la o bere, la Odorheiul Secuiesc sau la Sfântul Gheorghe sunt lucruri care țin de abilitatea unui om politic și maghiarii l-au susținut pe Traian Băsescu, ăsta este adevărul. Noi nu l-am susținut, și-n 2007 am fost pentru demitere și a fost o oarecare ruptură. E deja istorie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News