Kazahstanul are un nou prim-ministru. Președintele spune că armata rusă se va retrage în maxim 10 zile
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Kazahstanul are un nou prim-ministru. Președintele spune că armata rusă se va retrage în maxim 10 zile  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Kazahstanul are un nou prim-ministru. Președintele spune că armata rusă se va retrage în maxim 10 zile / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Președintele Tokayevl-a desemnat pe Alikhan Smailov ca prim-ministru al Kazahstanului.

După o săptămână de evenimente tensionate în Kazahstan, forțele conduse de Rusia, care au fost trimise pentru a înăbuși revoltele, se pregătesc să se retragă, în timp ce președintele Kassym-Jomart Tokayev nominalizează un nou prim-ministru.

Tokayev a declarat marți că contingentul de trupe pe care la solicitat de la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară a fostelor state sovietice, va începe să părăsească țara din Asia Centrală în două zile, retragerea urmând să nu dureze mai mult de 10 zile.

Kazahstanul și Rusia au catalogat criza de săptămâna trecută drept o tentativă de lovitură de stat asistată de „teroriști” străini, dar au furnizat puține dovezi care să susțină această afirmație. Ciocnirile, în care au fost uciși cetățeni și polițiști, au apărut după escaladarea tensiunilor începute cu protest pașnic împotriva creșterii prețului energiei.

Forțele de securitate kazahe au reținut aproape 10.000 de persoane, potrivit Ministerului de Interne al Kazahstanului.

Președintele a nominalizat un nou premier

Între timp, președintele Tokayev, care anterior a demis guvernul în încercarea de a ușura disidența, l-a nominalizat pe Alikhan Smailov ca prim-ministru, iar camera inferioară a parlamentului l-a votat în funcție. Smailov, în vârstă de 49 de ani, a fost prim-viceprim-ministru în cabinetul anterior, pe care Tokaev l-a demis.

Numărul morților din protestele de săptămâna trecută este neclar, deoarece informațiile fiabile sunt greu de verificat în fosta țară sovietică.

Duminică, Ministerul Informației a retras o declarație în care se spunea că peste 164 de persoane au murit în tulburări, spunând că a fost vorba de o „greșeală tehnică”. Oficialii au spus anterior că 26 de „criminali înarmați” au fost uciși și că 16 ofițeri de securitate au murit, potrivit AlJazeera.

Rompetrol, anunț după evenimentele din Kazahstan

Operaţiunile KMG International (Rompetrol) din România şi regiunea Mării Negre se desfăşoară în condiţii normale, în contextul evenimentelor recente din Kazahstan, iar aprovizionarea cu ţiţei se realizează în acord cu graficul de procesare al rafinăriei Petromidia Năvodari, se arată într-un răspuns al companiei, remis marţi la solicitarea Agerpres.

Grupul KMG International este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze KazMunayGas Kazahstan.

Procesele operaţionale ale rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti nu au fost perturbate, stocurile de materii prime destinate procesării fiind suficiente şi la nivelurile prognozate de specialiştii din Rompetrol Rafinare, spun reprezentanţii companiei.

În acest moment se procesează o cantitate medie de ţiţei de 13.600 de tone, chiar într-o uşoară creştere comparativ cu previziunile iniţiale, iar producţia din primele zile ale anului se ridică la aproximativ 60.000 de tone de materii prime procesate, în linie cu planurile de producţie (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel