Kamila Valieva va concura la Jocurile Olimpice în ciuda testului anti-doping
Patinatoarea artistică Kamila Valieva, care a fost depistată pozitiv la testul doping, va putea concura la următoarele probe.
Kamila Valieva poate concura din nou la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, după ce Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) a decis că tânăra de 15 ani nu ar trebui să fie supusă unei suspendări provizorii, după ce a picat un test antidrog, transmite BBC.
CAS a transmis că împiedicarea patinatoarei să concureze i-ar fi cauzat „un rău ireparabil”.
Valieva este protejată de anumite norme
„Atleta ar trebui să beneficieze de următoarele circumstanțe excepționale, are sub 16 ani și este o persoană protejată conform codului Agenției Mondiale Anti-Doping (Wada)”, a declarat Matthieu Reeb de la Cas.
Valieva, care a avut un test pozitiv pe 25 decembrie anul trecut, a fost suspendată provizoriu pe 8 februarie, dar a contestat decizia, iar Agenția Rusă Anti-Doping (Rusada) a ridicat interdicția a doua zi.
Comitetul Olimpic Internațional (CIO) și alții au lansat un apel pe care CAS l-a respins acum.
Întârziere de 6 săptămâni a rezultatului
Au trecut mai mult de șase săptămâni între momentul în care a fost prelevată proba adolescentei patinatoare artistice ruse Kamila Valieva și ziua în care a aflat la Jocurile Olimpice de la Beijing că a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă la campionatele naționale.
Comitetul Olimpic Rus (ROC) a pus imediat sub semnul întrebării această întârziere, întrebându-se ce s-ar fi putut întâmpla în acest interval de timp, după ce Agenția rusă antidoping (RUSADA) a ridicat suspendarea provizorie a adolescentei de 15 ani, permițându-i acesteia să se antreneze și să concureze în continuare.
Deși o întârziere de șase săptămâni este neobișnuită, ar putea exista factori atenuanți, relatează o investigație Reuters. Furnizarea rezultatelor testelor antidoping durează între 24 și 72 de ore, în funcție de tipul de test, dar procesul din timpul Jocurilor Olimpice este accelerat, având în vedere nevoia urgentă de rezultate rapide, în condițiile în care mulți sportivi concurează în mai multe probe.
Cu toate acestea, întârzierile pot varia în afara Jocurilor Olimpice, a declarat Jean-Pierre Verdy, fostul director de testare la Agenția Franceză Antidoping (AFLD), care a ajutat la depistarea mai multor nume de top din Turul Franței.
„Între timpul de livrare a unui eșantion, la care se adaugă timpul de analiză și timpul de reanaliză pentru a confirma prezența unei anumite substanțe, și faptul că trebuie să trimiți analizele la mai multe laboratoare pentru a obține o confirmare externă - iar unele laboratoare nu au acest tip de experiență - întârzierile pot fi mari", a declarat el pentru Reuters.
Citește AICI mai multe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News