Kalush Orchestra, strângere de fonduri pentru militarii Regimentului Azov
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Facebook, Eurovision Song Contest
Foto: Facebook, Eurovision Song Contest
Câştigătorii Eurovision 2022, Kalush Orchestra, au decis organizarea unei strângeri de fonduri pentru soldaţii din Regimentul Azov. 

Trupa ucraineană Kalush Orchestra, câştigătoarea concursului Eurovision 2022, a lansat miercuri o strângere de fonduri - care se va desfăşura timp de 24 de ore - în beneficiul soldaţilor care au apărat o oţelărie asediată, în ziua în care Ucraina marchează 31 de ani de la declararea independenţei sale şi şase luni de război cu Rusia, informează Reuters.

Într-un mesaj video publicat pe Instagram, membrii trupei Kalush Orchestra le-au cerut ucrainenilor să doneze fiecare 24 de hrivne (65 de cenţi) în următoarele 24 de ore pentru a-i ajuta pe soldaţii care au luptat în prima linie a frontului în uzina Azovstal din oraşul Mariupol.

"Am deschis donaţiile pentru soldaţii răniţi la Azovstal", au precizat membrii trupei ucrainene.

"Aceşti bani îi vor ajuta pe eroii noştri să redevină sănătoşi şi puternici", au adăugat ei într-un mesaj tradus în limba engleză, în care i-au felicitat pe compatrioţii lor pentru Ziua Independenţei Ucrainei.

Oraşul Mariupol s-a aflat sub asediul trupelor ruse timp de mai multe luni. Soldaţii din Regimentul Azov, o unitate din Garda Naţională, au luptat timp de mai multe săptămâni din buncărele şi tunelurile amenajate sub oţelărie, înainte ca mulţi dintre ei să se predea în cele din urmă forţelor ruse în luna mai.

Kalush Orchestra a câştigat ediţia din acest an a concursului Eurovision cu cântecul "Stefania", în aceeaşi lună. Ulterior, trupa a strâns 900.000 de dolari pentru soldaţii ucraineni din vânzarea trofeului câştigat în acest concurs muzical.

Regimentul Azov, care are rădăcini de extremă dreapta şi ultranaţionaliste, a fost una dintre cele mai proeminente formaţiuni militare ucrainene care au luptat împotriva Rusiei în estul Ucrainei, notează Reuters.

Rusia a făcut referire cu regularitate la Regimentul Azov în sprijinul afirmaţiei sale că Ucraina este controlată de "fascişti". Propaganda de stat rusă i-a comparat pe combatanţii din Regimentul Azov cu naziştii din al Doilea Război Mondial, a căror înfrângere de către Uniunea Sovietică rămâne o parte centrală a identităţii naţionale ruse, scrie Agerpres. 

Boris Johnson: Ucraina merită să aibă Eurovision 2023 în țara lor

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că speră ca Ucraina să poată să găzduiască ediţia de anul viitor a concursului Eurovision şi că poporul ucrainean "merită să aibă" această competiţie pe teritoriul său, informează DPA.

BBC poartă în prezent negocieri cu Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) în legătură cu posibilitatea de a găzdui evenimentul din 2023 în Marea Britanie, după ce organizatorii concursului au decis că acesta nu poate avea loc în Ucraina din cauza războiului declanşat de Rusia.

Englezii au fost desemnați ca gazdă în 2023, dar premierul este de părere că Ucraina trebuia

Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea la concursul din 2022, după ce grupul ucrainean Kalush Orchestra a câştigat competiţia în urma numărului impresionant de voturi primite din partea telespectatorilor europeni, care i-au ajutat pe reprezentanţii Ucrainei să ocupe prima poziţie cu 631 de puncte.

Intervievat de reporterii prezenţi la baza aeriană britanică RAF Brize Norton la întoarcerea sa în ţară după o vizită surpriză la Kiev, prim-ministrul Boris Johnson a spus că ar trebui să fie posibil ca Eurovision 2023 să aibă loc în Ucraina, în pofida conflictului armat cu Rusia, aflat în plină desfăşurare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel