Justiţia americană atribuie Washingtonului proprietatea unui cargou nord-coreean confiscat
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un tribunal din New York a atribuit oficial Statelor Unite proprietatea unui cargou nord-coreean confiscat în mai şi acuzat de încălcarea sancţiunilor internaţionale, a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA, relatează marţi France Presse.  

Nu se ştie însă dacă părinţii lui Otto Warmbier, un student american care a murit în 2017 la scurt timp după ce a fost eliberat de Phenian în timp ce se afla în comă, sau familia lui Kim Dong Shik, un pastor care a fost arestat, torturat şi executat în Coreea de Nord în 2000, vor primi fonduri din vânzarea cargobotului 'Wise Honest', deja efectuată la începutul lunii octombrie.

Într-un context de deteriorare a relaţiilor dintre Washington şi Phenian, autorităţile americane au anunţat în mai confiscarea navei de 17.000 de tone, unul dintre cele mai mari cargouri nord-coreene, pe care îl acuză că a violat sancţiunile internaţionale prin export de cărbune şi import de maşini.

Aceasta este prima confiscare a unei nave ce transporta marfă pentru încălcarea sancţiunilor internaţionale, a declarat procurorul federal din Manhattan, Geoffrey Berman. Nava a fost blocată anul trecut în Indonezia şi căpitanul ei trimis în judecată de autorităţile de la Jakarta pentru transportul unei încărcături de cărbune în valoare de 3 milioane de dolari în apele indoneziene. Washingtonul a lansat procedura de sechestru în iulie 2018. Tribunalul din Southern District în New York a dispus confiscarea navei în beneficiul guvernului SUA, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei.

Vânzarea a avut deja loc, a anunţat garda de coastă americană la începutul lunii octombrie, explicând că Wise Honest a fost scoasă la licitaţie în cadrul unei alte hotărâri judecătoreşti americane. Un remorcher a adus nava din Pago Pago, capitala Samoa Americană în Pacific, a precizat garda de coastă fără a indica preţul de vânzare sau cine a fost cumpărătorul.

Familiile Warmbier şi Kim, cărora justiţia americană le-a acordat despăgubiri, au lansat proceduri judiciare în iulie şi septembrie pentru a-şi exercita drepturile asupra navei. Decizia de luni a instanţei din New York precizează că ambele familii şi-au văzut cererile către guvernul Statelor Unite 'rezolvate', iar Ministerul Justiţiei a mulţumit familiei Warmbier pentru 'disponibilitatea de a-şi retrage voluntar solicitarea'.

Această decizie judiciară pune capăt folosirii cargoului 'în scopuri penale', a adăugat ministerul în comunicatul său. Phenianul a protestat împotriva confiscării cargoului şi a avertizat în mai Washingtonul cu 'consecinţe', fără alte clarificări. Ambasadorul nord-coreean la ONU Kim Song a cerut Washingtonului să permită navei să se întoarcă în Coreea de Nord, o poziţie împărtăşită de Rusia.

El a descris sechestrul drept o 'negare directă' a angajamentelor preşedintelui american Donald Trump luate în faţa liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale. Coreea de Nord este supusă mai multor sancţiuni economice decise în trei reprize în 2017 la iniţiativa Statelor Unite pentru a o constrânge să renunţe la programele sale balistice şi nucleare, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel