Data publicării:

Justiție, CCR, Comisie Veneția. ONG-urile îi scriu lui Iohannis: Suntem la un pas de dezastru

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Mai multe organizații civice și neguvernamentale au adresat lui Klaus Iohannis o scrisoare prin care îi solicită, printre altele, sesizarea Comisiei de la Veneția pentru o opinie privind trei decizii și hotărâri ale CCR și înființarea de urgență a unei comisii pentru redactarea unui Cod electoral.

Potrivit unui comunicat al asociației Inițiativa România, semnatarii demersului cer șefului statului și "acțiuni și exprimarea imediată a unei poziții categorice privind pericolul grav și iminent pe care inițiativele actualei majorități guvernamentale îl reprezintă la adresa independenței justiției și luptei anticorupție".

ONG-urile și grupurile civice îi cer lui Iohannis și o audiență cu o agendă predefinită în mai multe puncte.

Ei doresc o discuție despre "vulnerabilități privind credibilitatea și imparțialitatea Curții Constituționale a României apărute ca urmare a tendinței recente în jurisprudența CCR spre excese și spre suprapunerea atribuțiilor acesteia peste alte puteri din stat".

[citeste su]

Totodată, o altă temă privește "neîndeplinirea promisiunilor partidelor politice și ignorarea completă a solicitărilor societății civile cu privire la o reformă reală a legislației electorale în sensul liberalizării competiției politice și transparentizării finanțării partidelor politice". Un alt subiect se referă la "pericolul grav și iminent în care se află independența justiției și lupta anticorupție ca urmare a unor recente inițiative legislative guvernamentale și parlamentare".

În comunicatul Inițiativa România, sunt prezentate și deciziile CCR cu care ar trebui să fie sesizată Comisia de la Veneția: Decizia nr. 396/06.06.2017, prin care CCR impune Parlamentului să legifereze un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu; Hotărârea CCR 1/22.06.2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente; Decizia nr. 277/21.07.2017, care stabilește un drept exclusiv al CCR de a se pronunța direct asupra hotărârilor judecătorești supuse revizuirii în condițiile art. 509 pct. 11 din Codul de procedură civilă, care, în opinia acestora, sunt fie nelegale și netemeinice sau chiar contravin textului constituțional, fie sunt rezultatul arogării de către CCR a calității de legiuitor pozitiv, prin subminarea atribuțiilor altor puteri din stat.

Cod electoral

Semnatarii demersului menționează și câteva deziderate ale societății civile de care ar trebui să țină cont comisia care se dorește înființată la nivelul Președinției pentru redactarea unui Cod electoral: revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor; eliminarea pragului electoral la alegerile locale pentru o cât mai bună reprezentare a comunităților locale; scăderea numărului de semnături necesare partidelor și independenților care doresc să candideze (la orice tip de alegeri); introducerea votului electronic la distanță pentru toate tipurile de alegeri, începând cu alegerile pentru Parlamentul European din 2019; legalizarea crowdfunding-ului pentru finanțarea campaniilor electorale.

"Suntem la un pas de dezastru democratic și instituțional prin acapararea și subordonarea de către o putere politică autoritară și profund nedemocratică a instituțiilor independente ale statului. Rezultatele pe termen lung vor fi periclitarea bunăstării și libertății fiecărui cetățean român, pentru că acestea sunt indisolubil legate de integritatea publică, domnia legii și democrație. Încurajăm și alte organizații civice sau profesionale, dar și partidele politice democratice să preia aceste solicitări și să se exprime public în sensul apărării statului de drept, independenței justiției și luptei împotriva corupției", se mai arată în comunicat.

Scrisoarea adresată președintelui este semnată de 21 de ONG-uri și grupuri civice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel