Data publicării:
Jurnalistul din filmul de la Antena 3, o invenție a Securității
Gheorghe Ștefănescu a fost condamnat pentru delapidare și executat în decembrie 1981. Dosarul ”Vinul” a intrat în istorie. Botezat post-mortem Bachus, Ștefănescu, care avea depozit de vinuri pe Calea Griviței, a amestecat vinul ieftin cu cel scump și l-a vândut la prețul mai mare. Și-ar fi însușit astfel, peste un milion de lei. A fost condamnat la pedeapsa capitală.
Gheorge Ștefănescu era gestionar la "Depozitul de vinuri şi rachiuri, cu desfacere către populaţie", care aparţinea de ICL Alimentara - Sector 1. Bucureştenii îi spuneau "la Ştefănescu". Gheorghe Ștefănescu a fost singurul mafiot al Epocii de Aur. A fost condamnat la moarte şi executat la Jilava, în decembrie 1981. Comuniștii ar fi recuperat o parte din bani și legenda spune că au construit cu ei Podul Grant.
Filmul ”Secretul lui Bachus” are în centru ancheta jurnalistică a lu Victor Mirea de la cotidianul de mare tiraj Atitudinea”, care se declară îndrăgostit de fiica lui Ștefănescu doar pentru a afla secretele averii tatălui ei. Relația evoluează, o cere în căsătorie, iar Bachus îi dezvăluie secretul bogăției. La petrecerea de logodnă, Mirea se dă de gol și este salvat de Miliția Militară. Toți bișnițarii sunt arestați în baza probelor lui Mirea. Acasă la Gheorghe Ștefănescu au găsit mult aur, un milion de lei și dolari. În comunism, nu aveai voie să deții multe kilograme de aur.
Însă cu privire la această variantă au existat întotdeauna dubii.
Comisarul șef în rezervă Mihai Untaru a spus, pentru DCNews, că acest caz ”a fost un caz mediatizat chiar și-n timpul comunismului. Filmul e o invenție a scenariștilor, dar de fapt toată povestea e o invenție, a pornit de la un pont, o informație a Securității.”
”Cazul a venit la scurt timp după cutremur și se credea că e chiar o diversiune. Au fost informații de la Securitate și au fost transmise către Miliția Economică, prin structurile de specialitate au efectuat cercetări. Protecția de care avea nevoie Ștefănescu făcea necesară ca pentru investigație să fie și sprijin politic pentru că au fost identificate și cadre politice. Era vorba de primul secretar de la sectorul 6 și alți funcționari de partid. Fostul șef al Directiei de Cercetare Penală a Miliției, colonelul Tudor Stănică, a definitivat cercetările, măsurile judiciare au fost aplicate rapid, în trei luni de la demararea dosarului era și încheiat, iar condamnarea a fost foarte dură, nu ținea cont de codul penal de atunci. Ceaușescu a lovit pe două fronturi prin această condamnare la moarte: transmitea un semnal puternic funcționarilor și lovea în agenții de partid”, a mai spus detectivul criminalist.
Filmul ”Secretul lui Bachus” va fi transmis astăzi de la ora 23:00 la Antena 3.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News