Jurnaliştii de la France 24 şi RFI protestează după unele declaraţii ale lui Macron
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 02 sep 2022, 22:40
WhatsApp
Jurnaliştii de la France 24 şi RFI protestează după unele declaraţii ale lui Macron - Foto Agerpres
Jurnaliştii de la France 24 şi RFI protestează după unele declaraţii ale lui Macron - Foto Agerpres
Jurnaliştii de la canale media publice franceze, France 24 şi RFI, au protestat vineri după declaraţii ale preşedintelui Emmanuel Macron despre influenţa internaţională a Franţei, care îi asimilează - potrivit lor - cu 'portavoci' ale statului, relatează France Presse.

Joi, în faţa ambasadorilor francezi reuniţi la Palatul Elysee, Macron le-a solicitat 'să-şi asume o strategie de influenţă şi de popularizare a Franţei'. În acest discurs care ţintea 'narativul rus, chinez şi turc' în Africa, Emmanuel Macron a cerut 'utilizarea mai bună a reţelei France Medias Monde, care este absolut esenţială, care trebuie să fie o forţă pentru noi'.

'France 24, media din grupul FMM (France Medias Monde), nu este în niciun caz vocea oficială a Franţei'

'France 24, media din grupul FMM (France Medias Monde), nu este în niciun caz vocea oficială a Franţei', a reacţionat Societatea jurnaliştilor (SDJ) de la canalul de televiziune de informaţii continue, într-un comunicat publicat pe reţelele de socializare. 'Ea este o media a serviciului public, nu o media guvernamentală. Nu este nici un operator al diplomaţiei de influenţă', a insistat SDJ de la France 24.

Acest grup 'nu este portavocea Palatului Elysee'

Într-un comunicat distinct, omologul său de la radio RFI (Radio France Internationale), care aparţine de asemenea de France Medias Monde, a reiterat că acest grup 'nu este portavocea Palatului Elysee'.

'Jurnaliştii noştri nu sunt în niciun caz şi nu vor fi niciodată un instrument în serviciul comunicării voastre şi al politicii voastre', continuă SDJ de la RFI, un post de radio foarte ascultat în Africa. 'Noi nu vom ceda niciodată vreo fărâmă din independenţa noastră', continuă SDJ de la RFI, potrivit căruia 'aceste fraze aruncă suspiciune şi discreditează munca corespondenţilor săi'.

Grupul France Medias Monde reuneşte France 24 (în franceză, engleză, arabă şi spaniolă), RFI (în franceză şi alte 15 limbi) şi Monte Carlo Douliya, un post de radio în limba arabă, notează Agerpres.

Citește și - Macron vrea să mențină dialogul cu Rusia și spune că își dorește o „pace negociată“ în Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron își apără politica de a menține dialogul cu Rusia, spunând că nu doar Turcia trebuie să poarte discuții cu Moscova.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a apărat politica de a menține dialogul cu Rusia după invadarea Ucrainei de către aceasta, afirmând că Turcia nu ar trebui să fie singura putere care discută cu Moscova și că pregătirile ar trebui deja făcute pentru o pace negociată.

„Cine vrea ca Turcia să fie singura putere mondială care continuă să vorbească cu Rusia?” a spus președintele la o întâlnire a ambasadorilor francezi la Palatul Elysee.

„Nu trebuie să cedăm în fața niciunei forme de falsă morală care ne-ar lăsa neputincioși”, a adăugat el, conform Al Jazeera. Vezi știrea aici!

Citește și - Rusia a primit, prin intermediul Iranului, o misterioasă propunere de pace pentru războiul din Ucraina. Liderul european care ar fi trimis-o

Iranul a transmis Rusiei o așa-numită „inițiativă de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, propusă de un lider european.

În timpul unei conferințe de presă la Moscova, miercuri, alături de Serghei Lavrov, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a confirmat că a predat propunerea europeană despre care spune că a fost dată președintelui iranian Ebrahim Raisi.

„Există idei care să ajute la stabilirea păcii și la oprirea luptei din Ucraina și am împărtășit aceste idei cu domnul Lavrov”, a spus Amirabdollahian.

El nu a numit liderul european din spatele inițiativei și nu a dezvăluit alte detalii, dar a spus că propunerea include puncte privind centrala nucleară Zaporizhzhia și prizonierii de război.

Recentul bombardament în jurul centralei din sud-estul Ucrainei a stârnit temeri cu privire la un posibil dezastru nuclear și a determinat Agenția Internațională pentru Energie Atomică să trimită experți pentru a vizita locul (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?