Juncker, despre Brexit: Am făcut tot ce ne-a stat în putere
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marţi că Uniunea Europeană a făcut 'tot ce i-a stat în putere' pentru a asigura o plecare ordonată a Regatului Unit, în timp ce UE rămâne în aşteptarea unei ratificări din partea Londrei, potrivit France Presse. 

'Voi regreta întotdeauna decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, dar cel puţin putem să ne privim în faţă şi să spunem că am făcut tot ce ne-a stat în putere pentru a ne asigura că această plecare este ordonată', a afirmat Juncker în faţa Parlamentului European de la Strasbourg.

Şeful executivului european a reiterat ceea ce şefii grupurilor politice afirmaseră luni seara: de a ratifica acordul de retragere doar dacă este asigurat sprijinul din partea parlamentului britanic. 'Mai întâi Londra, apoi Bruxelles şi Strasbourg!', a spus el, stârnind un val de aplauze din partea deputaţilor. Comisia a lucrat 'neîncetat pentru negocierea şi renegocierea unui acord', a asigurat Jean-Claude Juncker.

'E destul de trist că ne-am petrecut atât de mult timp pe parcursul acestui mandat ocupându-ne de Brexit, când nu mă gândeam la nimic altceva decât la modul în care Uniunea ar putea face mai mult bine pentru cetăţenii săi', şi-a exprimat regretul el, acuzând 'timp pierdut, energie irosită'.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prezent pentru a face un bilanţ al ultimului summit european, s-a referit la o 'situaţie complexă în urma evenimentelor din acest weekend în Regatul Unit şi cererea britanică de prelungire a procedurii articolului 50' (procedura de retragere). 'Mă consult cu liderii Celor 27 (de state membre) asupra modului în care să reacţionăm şi voi decide în zilele următoare', a explicat el. Această reacţie va depinde 'de ceea ce va decide sau nu parlamentul britanic', a spus Tusk, invitând 'să fim pregătiţi pentru orice scenariu', scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel