Jumătate din gospodăriile din Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, sunt racordate la reţeaua de canalizare
Jumătate din gospodăriile din comuna Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea, au fost racordate la sistemul de canalizare realizat de autoritatea locală în urmă cu aproape un an, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei, Valentin Sidorencu.
'Am venit în sprijinul localnicilor, iar partea de racordare stradală am făcut-o cu bani de la Consiliul local. Aproape 50% din gospodăriile din sat sunt racordate la reţea. Legea impune ca fiecare consumator de apă potabilă să aibă branşare la reţeaua de canalizare, dar nu-i putem forţa pe oameni să facă eforturi financiare mari într-un timp foarte scurt', a afirmat primarul Sidorencu. El a mai spus că gospodăriile racordate la reţeaua de canalizare sunt printre cei mai mari consumatori de apă potabilă.
'Urmează să racordăm blocurile la reţeaua de canalizare. Operaţiunea presupune săparea străzilor şi am preferat să amânăm aceste lucrări pentru perioada următoare închiderii sezonului estival', a menţionat primarul comunei Sfântu Gheorghe. Reţeaua de canalizare din satul Sfântu Gheorghe este prima finalizată în ultimii aproape 30 de ani în vreo localitate din Delta Dunării şi este o premieră în această zonă a României având la bază un sistem vacuum, potrivit sursei. Lucrările pentru sistemul de canalizare din singurul sat al comunei au început în anul 2014 şi au constat în realizarea unei reţele de canalizare de 12 kilometri, a căminelor aferente gospodăriilor, în reabilitarea staţiei de tratare a apelor uzate şi a staţiei de epurare a apelor uzate. Valoarea totală a proiectului privind realizarea sistemului de canalizare din comuna situată la vărsarea Dunării în Marea Neagră a fost de 4.314.328,08 euro, iar proiectul a finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvernul României şi Primăria comunei Sfântu Gheorghe. Ultima entitate menţionată a contribuit la punerea în practică a proiectului cu 960.000 de euro. Doar alte două din cele aproape 20 de localităţi din Delta Dunării, oraşul Sulina şi satul Maliuc, au reţele de canalizare funcţionale. Cea din oraşul Sulina a fost extinsă şi modernizată în perioada de programare anterioară printr-un proiect european realizat de societatea Aquaserv SA.
Reţeaua de canalizare din satul Maliuc are însă o vechime de aproape 60 de ani şi deserveşte doar blocurile de pe faleza localităţii. Comuna Maliuc are în componenţă cinci localităţi. Alte două sate din Delta Dunării, Mila 23 şi Crişan, au sisteme de canalizare nefuncţionale, din cauza lipsei branşamentelor şi a unor avize de racordare la reţeaua de energie. În niciunul din celelalte sate din Deltă nu există reţele de canalizare, iar oamenii au toaletele în afara locuinţelor. Potrivit autorităţilor judeţului, doar o singură localitate din Deltă, satul Chilia Veche, va putea atrage fonduri europene în actuala perioadă de programare pentru realizarea unui sistem de canalizare, din cauză că normele europene nu permit realizarea unor asemenea investiţii în localităţi cu mai puţin de 2.000 de locuitori. Multe din comunele din Deltă nu au în patru localităţi din componenţă 2.000 de persoane. Delta Dunării este una dintre cele mai importante atracţii turistice ale României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News