Judeţul Sălaj, 'polul frigului' în noaptea de marţi spre miercuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Ger în România/ foto pexels Dan Hamill
Ger în România/ foto pexels Dan Hamill
Judeţul Sălaj a fost 'polul frigului' în noaptea de marţi spre miercuri.

Cu o temperatură de minus 20,2 grade Celsius înregistrată în localitatea Camăr, judeţul Sălaj a fost în noaptea de marţi spre miercuri, 'polul frigului' în România, potrivit datelor înregistrate la staţiile meteo amplasate de meteorologii amatori de la Severe Weather Alert - Sălaj (SWAS), comparate cu datele oficiale ale Agenţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

'11 spre 12 ianuarie - noaptea în care Sălajul a devenit polul frigului din România, înregistrându-se -20.2 grade Celsius la Staţia SWAS Camăr, iar temperaturile au coborât atât de mult încât au fost mai scăzute decât pe vârfurile munţilor - Staţiile Vârful Omu, Bâlea Lac, Vlădeasa, Ceahlău Toaca - cu care aseară eram la egalitate, dar şi în depresiunile deja celebre din ţară - zona Miercurea Ciuc - Gheorgheni - Topliţa', se arată miercuri, într-o postare pe pagina de Facebook a Severe Weather Alert.

Potrivit sursei citate, printre cauzele temperaturilor scăzute se numără degajarea rapidă a cerului dinspre partea de Nord-Vest a ţării faţă de alte zone unde e încă noros şi stratul de zăpadă mai consistent existent momentan în regiunea de Vest, Nord şi Nord-Vest a judeţului.

Severe Weather Alert - Sălaj este un grup de meteorologi amatori care, începând din 2021, a amplasat mai multe staţii meteo în diferite puncte din judeţ şi prezintă în mod constant pe pagina proprie de Facebook prognoze meteorologice pentru Sălaj şi judeţele învecinate.

VEZI ȘI: România, lovită de un val de GER. Vreme deosebit de rece, maxime NEGATIVE. Temperatura scade până la -18 grade

Vremea se răcește accentuat până la aproape -20 de grade. Maximele sunt negative, iar valul de ger va fi accentuat de intensificările vântului. 

Temperaturi până la -18 grade. Maxime NEGATIVE

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo, valabilă până joi seară, la ora 18:00, de vreme deosebit de rece și ger dimineața și noaptea, precum și intensificări ale vântului.

”Vremea va deveni deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața, la început în nord-vest și centru, unde minimele vor fi de -15...-10 grade, iar miercuri spre joi (12/13 ianuarie) în cea mai mare parte a țării, astfel că valorile minime se vor situa, în general, între -18 și -8 grade. Temperaturile maxime vor fi preponderent negative. Vântul va mai avea intensificări în estul și sud-estul teritoriului, cu viteze la rafală, în general de 50...55 km/h, mai ridicate pe litoral, în noaptea de marți spre miercuri (11/12 ianuarie) și pe parcursul zilei de miercuri (12 ianuarie) dar în diminuare și restrângere ca arie.” a anunțat ANM. Vedeți aici datele complete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel