Județul Maramureș, în stare de alertă, din cauza gunoaielor. Trailer pentru Bucureștiul lui 2023 - 2024
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Județul Maramureș, în stare de alertă, din cauza gunoaielor / Foto: Pixabay, de Ralphs_Fotos
Județul Maramureș, în stare de alertă, din cauza gunoaielor / Foto: Pixabay, de Ralphs_Fotos
Judeţul Maramureş a intrat în stare de alertă din cauza gunoaielor.

Judeţul Maramureş a intrat în stare de alertă pentru o perioadă de 30 de zile din cauza deșeurilor, transmite Agerpres. Prefectul Rudolf Stauder a informat că decizia a fost luată din cauza operaţiunii de relocare a deşeurilor menajere colectate şi depozitate.

Maramureșul, scăpat de gunoi de operatorii din Oradea



Conform acestuia, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a avizat prin Hotărârea nr.45/2022 declararea stării de alertă la nivelul judeţului Maramureş.

Rudolf Stauder a precizat că în hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se menţionează că tratarea şi depozitarea deşeurilor de la nivelul judeţului Maramureş vor fi asigurate, pentru o perioadă de şase luni, la operatori autorizaţi din judeţul Bihor, municipiul Oradea.

Ce se va întâmpla în perioada stării de alertă



"În acest sens, tratarea şi depozitarea deşeurilor se vor realiza pe bază de contract încheiat între autorităţile responsabile în acest domeniu şi operatorii economici autorizaţi din judeţul Bihor, municipiul Oradea", a precizat Rudolf Stauder.

Totodată, Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş va raporta lunar la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate.

Prefectul judeţului Maramureş a adăugat că Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nr.31/2022 prevede că măsurile care vor fi întreprinse în perioada stării de alertă includ creşterea capacităţii de răspuns, diminuarea impactului tipurilor de risc şi protejarea sănătăţii populaţiei. 

Situația din Maramureș, ”trailer” pentru București

Bucureștiul, în cel mult doi ani, în lipsa unor măsuri urgente, în parteneriat cu UAT-urile din Ilfov, va rămâne cu gunoiul pe străzi. 

Aurelian Păduraru, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, a afirmat, în emisiunea DCNews, răspunzând unei întrebări a jurnalistului Val Vâlcu: ”Ați pus degetul pe rană”, asta după ce realizatorul emisiunii a trecut în revistă singura groapă de gunoi ce mai deservește Capitala, care, la un moment dat, se va umple. 

”A mai rămas un singur depozit activ în zona București - Ilfov, cel de la Vidra, care nu e într-o situație prea strălucită, dat fiind că, la un moment dat, clar se va umple. Din punctul meu de vedere, problema nu va fi rezolvată decât dacă la nivelul București - Ilfov va exista o asociație de dezvoltare inter-comunitară. Bucureștiul, ca municipiu în sine, nu va putea să-și dezvolte niciodată un sistem de management integrat al deșeurilor, neavând unde să-l amplaseze. Tot Municipiul București este acoperit de zone de parcuri, de zone rezidențiale, nu există teren pentru un depozit. Și atunci, nu putem avea un sistem de management integrat decât în zona Ilfov sau în zona județelor limitrofe: Călărași, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Prahova” a explicat Aurelian Păduraru, în interviul acordat DCNews. 

Casele au ”invadat” gropile de gunoi

Comisarul general al Gărzii de Mediu a subliniat, în acest context, o situație des întâlnită: gropile de gunoi, când au primit aprobarea și au fost realizate, respectau distanța legală față de zona populată, de casele oamenilor, doar că respectivele construcții, cu aprobarea primăriei, s-au apropiat de zona de depunere a deșeurilor, ceea ce a atras după sine plângeri legate de miros. Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel