Data actualizării:
Data publicării:

Judecătorii resping o nouă încercare a Elenei Udrea de a ieşi din închisoare

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, vineri, o nouă încercare a Elenei Udrea de a fi eliberată din închisoare.

Elena Udrea este în Penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de șase ani primită în dosarul „Gala Bute”. Sentinţa de condamnare definitivă a fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022 prin respingerea unei contestaţii în anulare. Fostul ministru a ajuns în închisoare pe 16 iunie 2022, după ce a fugit mai întâi în Costa Rica, apoi în Bulgaria.

La începutul acestei săptămâni, avocaţii Elenei Udrea au formulat o cale de atac mai puţin obişnuită, respectiv un apel împotriva contestaţiei în anulare, însă DNA susţine că această cale de atac nu este prevăzută de legea penală. Vineri, magistraţii au respins ca inadmisibil apelul Elenei Udrea.

De asemenea, judecătorii au respins şi o cerere a Elenei Udrea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la mai multe articole din Codul de procedură penală, potrivit Agerpres. De menționat că Elena Udrea mai are pe rolul Instanţei supreme o ultimă cale de atac împotriva sentinţei de condamnare, respectiv un recurs în casaţie, care se va discuta pe data de 26 septembrie. 

 

 

 

Citește și...

Elena Udrea, după ce Cristian Cioacă a fost eliberat 24 de ore: Am o problemă cu modul în care principiul menținerii legăturii cu familia e legiferat

Amintim că Elena Udrea a transmis un mesaj în contextul în care Cristian Cioacă, fostul polițist acuzat de uciderea soției sale, Elodia Ghinescu, dispărută acum 15 ani, a ieșit din închisoare, pentru 24 de ore.

„Nu am ceva împotriva permisiei lui Cioacă, este dreptul său legal, am o problemă însă cu modul în care principiul menținerii legăturii cu familia este legiferat la noi”, și-a început astfel Elena Udrea mesajul transmis pe contul de Facebook.

„Legislația privind executarea pedepselor cu închisoarea este nu doar total ineficiență, România având unul dintre cele mai mari grade de recidivă din Europa, ci și anacronică, ilogică, aberantă, în anumite prevederi, ce aduce la crearea unor adevărate drame umane, drame care nu aduc niciun beneficiu societății, doar distrug vieți. La cum am spus deja, legea actuală nu face nici o diferența între un bărbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii și o mamă condamnată pentru furt din magazine ori abuz în serviciu, eventual cu un copil mic sau mai mulți. Nu doar că în ambele cazuri vizitele se pot primi doar în condițiile în care se folosește un “dispozitiv de protecție” un geam care ajunge să separe pe mama de copilul ei, dar și în cea ce privește dreptul de a menține contactul cu familia al deținuților, tratamentul este identic. Adică, posibilitatea de a ieși din penitenciar pentru a te întâlni cu familia este același și pentru un bărbat care merge să bea o bere cu rudele sale ca și pentru o mamă care ar vrea să îi fie alături copilului sau când este ziua lui de naștere, când merge în prima zi la grădiniță sau la școală, când are un examen important, sau când are nevoie de alinarea mamei, pur și simplu.

Păstrarea și consolidarea relațiilor cu familia evident sunt importante pentru fiecare persoană care se află în închisoare. Dar cu atât mai mult trebuie ocrotită și susținută relația unui copil cu mama sa, când aceasta este obligată să lipsească o perioadă de timp de lângă copil”, a precizat Elena Udrea.

„Legislația noastră nu are în vedere, în nici unul din aspectele pe care le tratează, situația copiilor al căror mame sunt în detenție. La fel, categoria de deținuți, mame, mame de copii mici, nu există în viziunea legiuitorului nostru. Asta arată lipsa de înțelegere a rolului pedepselor raportat la societate, a nevoii de a sprijini dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor, evitând pe cât este posibil dobândirea de către aceștia a unui comportament de risc, în condițiile în care este demonstrat cu studii recente, ultimul realizat anul acesta în Statele Unite, că copii ale căror mame sunt în detenție rămân cu trauma pentru restul vieții și un procent important dintre aceștia ajung să încalce legea ei înșiși”, a conchis Elena Udrea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel