Data publicării:

Judecătorii din România, afectați grav de lipsa de personal. Judecătorul Ciprian Tiță: De ce tinerii studenți la drept fug de magistratură / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Judecătorul Ciprian Tiță, președinte al Tribunalului Argeș, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de la DC News şi DC News TV, unde a vorbit despre lipsa de personal și volumul foarte mare de muncă din instanțele din România. 

Judecătorul Ciprian Tiță a vorbit despre problemele cu care se confruntă foarte multe instanțe din România: lipsa de personal și volumul foarte mare de muncă.

„Chiar am venit pregătit cu niște cifre pentru această problematică. Am situația posturilor vacante la 1 ianuarie 2024. Dintr-un total de 4944 de posturi de judecător avem vacante în prezent 934. Avem instanțe care sunt într-o situație foarte urâtă și eu am selectat tribunalele pentru că aici am găsit cazuri mai deosebite. De exemplu:

 

Întrebat cum se descurcă judecătorii cu volumul mare de dosare, cum reușesc să citească, să judece fiecare cauză și să ofere o soluție rapidă, acesta a spus că ei muncesc din greu ceea ce le afectează sănătatea. 

„Muncesc din greu. Cu un consum foarte mare de efort, cu o surmenare extrem de mare. Bolile profesionale au crescut, în ultimii ani, în rândul judecătorilor, inclusiv după ce se pensionează își pierd vremea pe la doctori, cu neglijarea familiilor, cu neglijarea vieții persoane, poate uneori și a studiilor. Sunt prinși în acest cerc vicios.

Există o nemulțumire destul de mare. Conducerile curților de apel au mai găsit anumite situații de avarii, au mai delegat între judecători care au fost de acord să mai lucreze o perioadă de timp limitată la instanțele acestea cu probleme, dar delegările nu rezolvă problema. E ca un pansament pe moment, rezolva temporar.", a spus judecătorul. 

 

3. -imagine fara descriere- (ciprian-tita_00894200.jpg)

 

Legislație greoaie și lipsa interesului de a promova la instanțele superioare

„Avem o legislație care e puțin greoaie pe procedura de promovare. Am constatat că nu a existat un interes foarte mare, nici atractivitate pentru a promova la instanțele superioare.

Am observat de anul trecut că totuși a crescut puțin interesul pentru promovare, nu suficient de mult, dar a crescut. Posturile nu se ocupă atât de repede pe cât ne-am dori deoarece un concurs durează 6 luni. Sunt niște termene de când se anunță concursul, se formează dosarele, sunt contestațiile, apoi se demarează procedura. Procedura de concurs constă în evaluarea unor hotărâri judecătorești pe care le selectează o aplicație și ele sunt trecute prin filtrul unei comisii de judecători. Comisia lucrează într-un ritm stabilit de Consiliul Superior la Magistraturii. Asta e procedura pe care o avem la ora actuală.", a spus Ciprian Tiță. 

 

Magistratura îi sperie pe tineri 

„Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani cu privire la independența judecătorului, pe unii dintre tinerii studenți de drept i-a făcut să se gândească de două ori dacă să mai urmeze o carieră în magistratură sau nu. Li se pare mai ofertantă avocatura, mai ales avocatura din marile orașe. E mai multă libertate acolo. În magistratură, pe lângă responsabilitatea actului de justiție, avem  în Legea 303 și în Codul Deontologic niște restricții foarte dure. Oamenii vor să-și trăiască viața cum vor, vor să aibă parte de o libertate absolută.", a spus judecătorul Ciprian Tiță la emisiunea „Culisele Justiției", de la DC News şi DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel