Data actualizării:
Data publicării:

Un judecător din dosarul retrocedărilor se întoarce la serviciu: Primește și 1 milion de euro salarii restante. Era acuzat că a cerut 50.000 de euro mită, dar fapta s-a prescris

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un judecător care ar fi cerut mită 50.000 de euro se întoarce la serviciu şi primeşte aproape 1 milion de euro după ce fapta s-a prescris.

Judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna a fost acuzat că a cerut mită de 50.000 de euro. Deși Judecătoria Supremă constatase că judecătorul este vinovat de luare de mită, procesul penal împotriva lui a fost întrerupt deoarece a intervenit prescripția, iar instanța a dispus încetarea procesului penal.

Așa se face că deși inițial bărbatul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, după încheierea procesului penal fără o condamnare definitivă, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca acesta să întoarcă în funcție la Tribunalul Covasna. Mai mult decât atât, judecătorul a primit și drepturile salariale restante de circa 1 milion de euro, scrie 7iasi.ro.

Ce acuzații i-au fost aduse judecătorului Lorand Andras Ordog

Judecătorul fusese judecat în dosarul retrocedărilor. În data de 13 noiembrie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a constatat că, în 2012, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna a cerut mită 50.000 de euro de la avocatul şi fostul deputat PSD Ioan Adam ca să îi restituie clientului acestuia, aşa-zisul prinţ Gheorghe Paltin Sturza, o pădure de peste 43.000 de hectare, în valoare de peste 300 de milioane de euro. Totuși, în cele din urmă, instanța a aplicat deciziile Curții Constituționale și ale ÎCCJ privind prescripția. Așa se face că fapta de luare de mită a fost prescrisă, iar judecătorul a fost achitat, scăpând de pușcărie.

În același dosar au mai figurat și Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu, dar și alte nume. Totuși, după ce dosarul a fost mutat pe durata a opt ani între mai multe instanțe, condamnările aplicate de prima instanță și Curtea de Apel Brașov în iulie 2021 au fost anulate.

Și judecătoarea Anca Roxana Bularcă se va întoarce la serviciu

În plus, Anca Roxana Bularcă, cealaltă judecătoare implicată în acest caz și fosta soție a deputatului Ioan Adam, care a fost magistrat la Tribunalul Brașov, a scăpat de pedeapsă deși fusese condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce a fost acuzată de favorizarea unui grup infracțional organizat afiliat soțului ei. 

Deși atât ea, cât și Lorand Andras Ordog, au fost suspendați din funcție în ianuarie 2015 de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au stabilit că majoritatea evenimentelor legate de dosarul retrocedărilor, inclusiv cele în care au fost implicați judecătorii Lorand Andras Ordog și Anca Roxana Bularcă, sunt acum prescrise, scrie bzb.ro.

Pe data  de 16 noiembrie, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de încetarea motivelor de suspendare a celor doi și i-a repus în funcție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel