Judecători și procurori, concediați pe motiv de lene și incompetență, în Grecia
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay, de succo
Foto: Pixabay, de succo
Mai mulți judecători și procurori din Grecia au fost concediați pe motiv de lene și incompetență.

Un grup de 20 de judecători şi procurori publici greci au fost concediați din cauza îndeplinirii nesatisfăcătoare a îndatoririlor în ultimele zece luni, a relatat marţi publicaţia elenă To Proto Thema, citând organismul disciplinar al Curţii supreme, transmite dpa.

Potrivit acestei publicaţii, judecătorii şi procurorii demişi sunt consideraţi vinovaţi pentru acumularea unui număr mare de dosare nesoluţionate şi sunt acuzaţi de lene, incompetenţă şi absenţă de la datorie.

Unele decizii întârzie şi de 19 ani



Cea mai îngrijorătoare este situaţia de la cea mai înaltă instanţă administrativă, StE, unde există cazuri în care deciziile întârzie şi de 19 ani. Şi curtea de audit financiar este supraaglomerată, cu 122.000 de cazuri pe rol.

Dacă incompetenţa din rândurile magistraţilor constituie, în parte, motivul situaţiei precare din instanţele elene, şi sistemul depăşit poartă o vină. După cum au relatat angajaţi din sistem, teancuri de dosare şi documente scrise în continuare de mână sunt transportate de colo-colo în cărucioare din cele folosite în supermarketuri. Din cauza întârzierilor, o serie de cazuri au fost clasate, termenul de prescriere fiind depăşit, a mai consemnat dpa.

Lovitură pentru justiția României la CEDO, după ce a decis daune morale pentru Hăineală, deși baza articolelor de pe Luju.ro era reală

Printr-o nouă hotărâre emisă de CEDO s-a constatat că Tribunalul București și Curtea de Apel București au dat o sentință eronată încălcând astfel libertatea de exprimare. Totul a început cu un proces din 2015 cu speța Luju contra procuroarei Oana Hăineală.

”Orice naș își are nasul! Și cine râde la urmă râde mai bine!”, scrie publicația Lumea Justiției care s-a constituit parte într-un proces judecat la CEDO unde judecătorii europeni au reținut că au mari îndoieli cu privire la daunele morale pe care procurorul Oana Hăineală a pretins că le-a suferit în urma publicării de către Lumea Justiției a unui număr de 36 de articole.

Eroare judiciară sub mandatul șefei Parchetului din Bacău, Oana Hăineală: Tânăr nevinovat, 13 luni la pușcărie

Aceste articole invocate de către procurorul Hăineală se refereu în mare parte la o eroare juduciară la care aceasta a contribuit pe când era șefa Parchetului Tribunalului Bacău, eroare în urma căreia Nicolae Țigaret, student la Arte, a stat 13 luni în arest, nevinovat, pentru un omor pe care nu l-a comis.

A fost vorba de un rechizitoriu întocmit în 21 februarie 2005 de procurorul Felix Oliver Bănilă (fost șef DIICOT) și confirmat de procurorul-șef de atunci al DIICOT ST-Bacău, Oana Hăineală. Numai că în instanță, studentul Nicolae Țigaret a cărui viață a fost distrusă, fiind abandonat de prietenă și grav afectat psihic (multiple tentative de suicid pe perioada detenției), a fost achitat definitiv, reținându-se că nu el este autorul omorului.

Inițial, urmărind fazele procesului, pârâții (jurnaliștii Răzvan Savaliuc și Adina Anghelescu-Stancu, dar și Jurindex Media SRL, editorul publicației Lumea Justiției) au fost obligați prin sentință civilă la plata unor daune morale în valoare de 5000 de euro către reclamanta Oana Haineală, plus cheltuielile de judecată. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel