Data publicării:

Judecător din SUA: Arta creată de AI nu poate fi protejată de drepturi de autor

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

O judecătoare americană a decis că operele create de inteligența artificială nu sunt protejate de drepturile de autor.

Judecătoarea americană Beryl A. Howell a decis vineri că operele de artă generate de inteligența artificială nu pot fi protejate prin drepturi de autor, conform The Hollywood Reporter. Ea a judecat un proces împotriva Oficiului de Drepturi de Autor al SUA, după ce acesta a refuzat să acorde drepturi de autor lui Stephen Thaler pentru o imagine creată cu algoritmul Creativity Machine pe care l-a inventat, transmite The Verge.

Thaler a încercat de mai multe ori să obțină drepturi de autor pentru imaginea „ca un lucru făcut pe comandă pentru proprietarul Creativity Machine”, care ar fi indicat autorul ca fiind creatorul operei și Thaler ca fiind proprietarul ei, dar a fost respins de fiecare dată.

Arta creată fără intervenție umană nu poate fi protejată de drepturi de autor

 

După ultima respingere din anul trecut, Thaler a dat în judecată Oficiul, susținând că refuzul său a fost „arbitrar, capricios … și nu în conformitate cu legea”, dar judecătoarea Howell nu a fost de acord. În decizia sa, judecătoarea Howell a scris că drepturile de autor nu au fost niciodată acordate lucrărilor care au fost „fără nicio intervenție umană”, adăugând că „autoritatea umană este o cerință fundamentală a drepturilor de autor”.

Acest lucru a fost confirmat de cazurile anterioare citate de judecătoare, cum ar fi cel privind un selfie făcut de o maimuță. Pentru a contrasta, judecătoarea Howell a menționat un caz în care o femeie a compilat o carte din caiete pe care le-a umplut cu „cuvinte pe care credea că i-au fost dictate” de o „voce” supranaturală și care era demnă de drepturi de autor.

Vor urma și alte situații dificile generate de problematica AI 

 

Judecătoarea Howell a recunoscut, totuși, că umanitatea se confruntă cu „noi frontiere în domeniul drepturilor de autor”, unde artiștii vor folosi inteligența artificială ca un instrument pentru a crea noi opere. Ea a scris că acest lucru va crea „întrebări provocatoare privind cât de multă contribuție umană este necesară” pentru a proteja prin drepturi de autor arta creată de inteligența artificială, observând că modelele AI sunt adesea antrenate pe lucrări pre-existente.

Stephen Thaler intenționează să facă apel la decizie. Avocatul său, Ryan Abbot de la Brown Neri Smith & Khan LLP, a declarat: „Nu suntem de acord cu interpretarea Curții a Legii Drepturilor de Autor”, potrivit Bloomberg Law, care a raportat și o declarație a Oficiului de Drepturi de Autor al SUA spunând că decizia instanței a fost corectă.

Ce alte procese sunt pe rol

 

Nimeni nu știe cum se vor rezolva lucrurile în jurul legii drepturilor de autor din SUA și al inteligenței artificiale, dar procesele s-au acumulat. Sarah Silverman și alți doi autori au dat în judecată OpenAI și Meta la începutul acestui an pentru practicile lor de colectare a datelor, de exemplu, în timp ce un alt proces intentat de programatorul și avocatul Matthew Butterick susține că colectarea datelor făcută de Microsoft, GitHub și OpenAI a echivalat cu pirateria software.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel