Judecător al Curții Supreme din SUA, atac la adresa Prințului Harry și a lui Boris Johnson, după criticile aduse în urma deciziei care vizează avorturile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Judecătorul de la Curtea Supremă a SUA, Samuel Alito, a batjocorit personalitățile proeminente din întreaga lume care au criticat decizia de luna trecută care a anulat Roe v Wade, decizia de referință privind drepturile la avort din 1973.

În primele sale declarații publice de la decizia care a determinat ca diverse state conservatoare din SUA să impună interzicerea avortului, Alito a respins criticile la adresa Curții Supreme, care au venit, printre altele, din partea primului ministru britanic Boris Johnson, președintelui francez Emmanuel Macron și prim-ministrului canadian Justin Trudeau.

Alito, un judecător conservator, l-a vizat și pe Prințul Harry, care a făcut referire la hotărârea avortului într-un discurs susținut săptămâna trecută la ONU.

Discursul neanunțat anterior al lui Alito a fost ținut pe 21 iulie la o conferință despre libertatea religioasă, organizată la Roma, de Facultatea de Drept de la Universitatea Notre Dame. Videoclipul discursului a fost postat online, joi, de Notre Dame, potrivit The Guardian.

„Am avut onoarea să scriu, în acest mandat, cred că singura decizie a Curții Supreme din istoria acelei instituții care a fost criticată de un șir întreg de lideri străini care s-au simțit perfect îndreptățiți să realizeze comentarii cu privire la legea americană”, a spus Alito.

„Unul dintre aceștia a fost Boris Johnson, dar el a plătit prețul”, a glumit Alito, referindu-se la demisia lui Johnson.

„Dar ceea ce m-a rănit cu adevărat a fost atunci când Ducele de Sussex s-a adresat Națiunilor Unite și a părut să compare decizia cu atacul rusesc asupra Ucrainei”, a adăugat Alito pe un ton sarcastic.

Referințele lui Alito la decizia avortului, care au venit în timpul unui discurs despre importanța libertății religioase, au fost întâmpinate cu râsete din partea publicului.

Prințul Harry a vorbit despre 2022 drept „un an dureros într-un deceniu dureros” în discursul său din 18 iulie, înainte de a cita războiul din Ucraina și „retroducerea drepturilor constituționale aici în Statele Unite” (n.r. fără să realizeze o comparație între cele două, așa cum a dezinformat judecătorul). Johnson a numit hotărârea „un mare pas înapoi”.

Macron a spus în ziua deciziei că avortul este un drept fundamental și că libertățile femeilor au fost „compromise” de instanța supremă a SUA. Trudeau a numit decizia „oribilă”.

Elena Kagan, o judecătoare liberală, a declarat într-o apariție separată în Montana pe 21 iulie că ar fi „un lucru periculos pentru o democrație” dacă Curtea Supremă cu majoritate conservatoare își pierde încrederea publicului american.

Curtea, cel mai important organism judiciar al Americii, are o majoritate conservatoare de 6-3 care și-a afirmat cu îndrăzneală puterea în hotărârea privind avortul și în alte cazuri recente.

Sondajele de opinie au arătat o scădere a aprobării publice a instanței ca urmare a hotărârii privind avortul.

Joe Biden va semna un ordin executiv care protejează accesul la avort în SUA

Joe Biden urmează să semneze un ordin executiv care oferă protecție milioanelor de femei americane cărora li se refuză dreptul constituțional la avort, în urma deciziei Curții Supreme.

Mișcarea semnalează începutul unei riposte la Casa Albă după ce luna trecută Curtea Supremă a respins Roe v Wade, hotărârea de referință ca, timp de o jumătate de secol, a legalizat avortul la nivel național.

Biden a condamnat decizia instanței drept o „eroare tragică”, într-o intervenție anterioară, potrivit The Guardian.

Potrivit unei fișe informative publicate de administrație, ordinul lui Biden va proteja accesul la serviciile de sănătate pentru reproducere, inclusiv la avort și contracepție. Aceasta include accesul la avort cu medicamente, cunoscute și sub numele de pastile de avort, aprobate de stat.

Printre prevederi se numără un plan pentru Merrick Garland, procurorul general, și Dana Remus, consilierul Casei Albe, de a convoca avocați privați pro bono, asociații de avocați și organizații de interes public pentru a încuraja „reprezentarea legală robustă a pacienților, furnizorilor și terților, căutând sau oferind în mod legal servicii de îngrijire a sănătății reproductive în toată țara”.

O astfel de reprezentare ar putea include protejarea dreptului de a călători în afara statului pentru a solicita un avort. Biden și Garland au promis să se opună oricărui oficial de stat sau local care încearcă să interfereze cu femeile care își exercită acest drept.

Un grup de lucru interagenții va coordona eforturile guvernului federal pentru a proteja drepturile reproductive. Garland va oferi asistență tehnică statelor care oferă protecție legală pacienților din afara statului, precum și furnizorilor care oferă asistență legală a sănătății reproductive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel