Judecătoarea Gabriela Bîrsan de la ÎCCJ, audiată la DNA
Judecătoarea Gabriela Bîrsan - fosta președintă a secției de contencios administrativ al Înaltei Curți de Casație și Justiție - s-a prezentat vineri la Direcția Națională Anticorupție, unde procurorii îi vor prezenta probele din dosarul în care este învinuită de trafic de influență.
În noiembrie 2011, DNA informa că judecătoarele Gabriela Bîrsan (în acel moment președintă a secției de contencios administrativ al ÎCCJ, între timp revocată), și Iuliana Pușoiu, de asemenea de la ÎCCJ, ar fi primit diferite foloase în vederea soluționării favorabile a unor dosare aflate pe rolul ÎCCJ - secția de contencios administrativ și fiscal.
”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de următoarele persoane: Gabriela Victoria Bîrsan, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă; Iuliana Puşoiu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal (pensionată în aprilie 2012-n.r.), în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat în Baroul Bucureşti, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi Gabriel Chriac, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă,” arăta DNA.
Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, în perioada mai 2010 - mai 2011, cele două inculpate au primit de la învinuiții Claudia Gherbovan Silinescu şi Gabriel Chiriac, bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion și suportarea anumitor cheltuieli ocazionale, pentru ca, Gabriela Bârsan și iuliana Pușoiu să faciliteze rezolvarea favorabilă a unor dosare aflate pe rolul ÎCCJ.
Acteled e urmărire în cazul Gabrielei Bârsan au fost refăcute de procurori , după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis ridicarea imunității de care beneficiază magistrata. Inculpata este căsătorită cu judecătorul CEDO, Corneliu Bârsan. După constituirea dosarului, el a luat decizia de a nu mai judeca cauze ce privesc România.
Potrivit Mediafax, decizia CEDO precizează că în cazul Gabrielei Bîrsan ridicarea imunității nu se aplică retroactiv, prin urmare, percheziția efectuată de procurorii DNA la domiciliul judecătoarei este nulă.
În dosarul de la DNA mai sunt vizaţi judecătoarea Corina Corbu, de la Secţia de contencios a ICCJ (o apropiată a familiei Bîrsan) și judecătorul Anton Pandrea, fostul şef al Secţiei penale a ÎCCJ şi fost preşedinte al CSM (între timp pensionat-n.r.).
Gabriela Bîrsan, ar fi urmat, după demisia Monei Pivniceru din CSM, să preia interimatul până la noi alegeri pentru postul rămas liber, din partea ÎCCJ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News