Data publicării:

Josep Borrell, șeful diplomației europene, cere statelor UE să trimită nave de război în Strâmtoarea Taiwan

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Sursa Agerpres
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Sursa Agerpres
Șeful diplomației europene cere trimiterea de nave de război în Strâmtoarea Taiwan.

Țările membre UE ar trebui să desfășoare nave de război pentru a patrula strâmtoarea Taiwan pentru a descuraja agresiunea militară a Beijingului, a declarat șeful politicii externe al blocului, Josep Borrell, conform Politico.

Într-un articol publicat sâmbătă în Le Journal du Dimanche, Borrell a susținut că „Europa trebuie să fie foarte prezentă în această problemă [a Taiwanului], care ne preocupă din punct de vedere economic, comercial și tehnologic”.

Borrell a continuat: „De aceea fac apel la marinele europene să patruleze în strâmtoarea Taiwan pentru a semnifica angajamentul Europei față de libertatea navigației în această zonă absolut crucială. În același timp, trebuie să fim vigilenți împotriva provocărilor și supralicitațiilor.”

„Majoritatea populației taiwaneze consideră că status quo-ul pașnic este soluția cea mai potrivită. Prin urmare, să fim fermi în a ne asigura că acest principiu este respectat”, a adăugat Borrell.

Borrell urmează să prezide luni o reuniune a celor 27 de miniștri de externe ai UE, unde relațiile UE-China vor fi pe masă.

Franța, Țările de Jos și Germania sunt considerate în general singurele țări ale UE capabile să efectueze misiuni de patrulare în zone atât de depărtate, precum Pacificul de Vest. Marea Britanie este o altă țară europeană cu astfel de capacități; Britanicii au trimis HMS Queen Elizabeth în Marea Chinei de Sud în 2021.

Foarte rar navele de război europene tranzitează prin strâmtoarea Taiwan, spre deosebire de trecerile regulate făcute de navele militare americane.

La începutul acestei luni, o fregată de supraveghere franceză Prairial a tranzitat prin strâmtoarea, potrivit guvernului taiwanez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel