Data publicării:

Josep Borrell critică „lista neagră” a Rusiei. Ce state sunt considerate „neprietenoase”

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pixabay
Pixabay

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, critică acțiunea Rusiei și lista statelor neprietenoase. 

Decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state neprietenoase nu este justificată în opinia şefului diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, relatează Agerpres, citând dpa.

În declaraţii făcute sâmbătă seara la Bruxelles, Borrell a declarat că UE deplânge acuzaţiile Moscovei privind acţiuni neprietenoase comise împotriva Rusiei.

Cerem Rusiei să-şi revizuiască decizia pentru a evita o nouă deteriorare a relaţiei noastre care este deja tensionată. UE va continua să îşi coordoneze poziţia cu partenerii săi, a spus responsabilul UE.

Ne exprimăm solidaritatea deplină cu Republica Cehă, membră a UE, şi cu SUA şi cerem Rusiei să respecte pe deplin Convenţia de la Viena", a adăugat Borrell.

Lista statelor neprietenoase, aprobată de guvernul rus



Guvernul rus a aprobat vineri aşa-numita lista "cu ţări neprietenoase", în care au fost incluse doar SUA şi Cehia, conform unui ordin executiv publicat de portalul oficial rusesc de informaţii juridice, într-o perioadă de tensiuni persistente între Moscova şi statele occidentale, notează TASS, Reuters şi AFP.

"Se aprobă lista ataşată cu state străine care comit acţiuni neprietenoase împotriva Federaţiei Ruse, a cetăţenilor Federaţiei Ruse sau a persoanelor juridice ruse", se spune în document.

Doar 2 țări pe listă



Lista include doar două ţări - Statele Unite şi Republica Cehă - faţă de care se vor aplica măsuri în conformitate cu decretul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, din 23 aprilie, potrivit TASS.

Amintim faptul că Statele Unite ale Americii și Republica Cehă au fost incluse pe lista „țărilor neprietenoase” de Federația Rusă. Pe 17 aprilie, ministerul ceh de externe a anunțat expulzarea diplomaților ruși, care au fost identificați ca membri ai serviciilor speciale rusești, din cauza implicării serviciilor secrete rusești într-o explozie la un depozit de muniție în 2014. Ministerul rus de Externe a răspuns, de asemenea, la expulzarea mai multor angajați ai misiunii diplomatice de la Moscova. Tot atunci, autoritățile cehe au inclus pe lista căutată presupușii ofițeri GRU implicați în otrăvirea lui Serghei Skripal – Alexander Petrov și Ruslan Boshirov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel