"Jos Pălăria pentru ce a făcut George Costin". Jurnalistul Radu Preda, cuvinte de laudă la adresa directorului Centrului Cultural Lumina, pe care PMB vrea să îl închidă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Radu Preda
Facebook Radu Preda
Jurnalistul Radu Preda laudă acţiunile lui George Costin, directorul Centrului Cultural Lumina, centru pe care PMB vrea să îl închidă. 

CITEŞTE ŞI PMB vrea să desfiinţeze Centrul Cultural Lumina. "Politica intră brutal cu mâinile sale murdare în domeniul cultural. Ajunge!"

"Ce-ar face un director de teatru, sau hai să spunem instituție culturală, în sens mai larg, dacă după trei ani de subfinanțare cronică și hărțuieli neîntrerupte din partea unor kulturnici de pripas, după amenințări repetate cu comasarea sau desființarea, după evacuarea din spațiul în care și-a desfășurat activitatea în ultima perioadă și mutarea într-o locație provozorie și total improprie, află că în sfârșit coșmarul devine realitate, mai precis că pe ordinea de zi a proximei ședințe de Consiliu General figurează actul fatal? În cele mai multe cazuri, directorul le-ar spune tuturor kulturnicilor ce-i spunea Țugurlan lui Cocoșilă în Poiana lui Iocan și și-ar vedea mai departe de propria carieră.

Nu e însă și cazul lui George Costin, directorul Centrului Cultural Lumina, probabil singurul director de instituție publică pe care îl cunosc eu care nu-și dorește această funcție, ci doar și-a asumat-o pentru că era singura variantă în care un vis frumos putea deveni realitate", a scris Radu Preda pe Facebook. 

Concret, jurnalistul laudă o nouă piesă pusă în scenă la Centrul Cultural Lumina, poate ultima premieră. "Pălăria", o comedie, care s-a jucat, aşa cum spune şi Radu Preda, "în cel mai nesustenabil spaţiu cu putinţă, în Pavilionul central de la RomExpo". 

"Deși în foaia-program se menționează că spectacolul este o „creație colectivă”, cel care a tradus textul și a coordonat proiectul este însuși George Costin. În vremuri normale, acest spectacol ar fi fost un eveniment și doar pentru faptul că este prima producție a Centrului Cultural Lumina care nu beneficiază de direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză și de scenografia Adrianei Grand. În contextul actual însă, contează doar că este ultimul, iar formula creației colective este cea mai fericită, având valoare de simbol. Un minunat gest de adio al unei echipe formidabile, care dacă era lăsată să lucreze, să creeze, ar fi dat măsura obiectivului pe care și l-a asumat la înființare, acela de a fi un centru de excelență în Cultură.

Mă încearcă un sentiment ciudat când încerc să vă spun ceva despre spectacol, pentru că șansele ca el să mai fie jucat sunt minime", a mai scris Radu Preda, pe cronicadupăureche.substack.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel