Jordan Bardella, liderul partidului Adunarea Națională, nu va trimite trupe franceze și nici rachete cu rază lungă în Ucraina dacă va ocupa funcția de premier al Franței
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Citește în articol ce declarații a făcut Jordan Bardella, liderul partidului Adunarea Națională.

Jordan Bardella a declarat că va furniza muniție Ucrainei, dar nu va trimite trupe franceze în țara devastată de război și nici rachete cu rază lungă de acțiune dacă va fi numit prim-ministru.

„Poziția mea nu s-a schimbat, și anume aceea de a sprijini Ucraina prin furnizarea de echipamente de apărare, muniții, sprijin logistic operațional și armament defensiv pentru a permite Ucrainei să se protejeze, pentru a ține frontul”, a declarat Bardella reporterilor miercuri, în marja târgului de armament Eurosatory din suburbiile de la nord de Paris.

„Spre deosebire de președinte (n.r. Emmanuel Macron), mă opun trimiterii de trupe și soldați francezi în Ucraina”, a spus el, adăugând că trimiterea de trupe reprezintă ”o linie roșie”.

Bardella a exclus trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea lovi teritoriul rusesc, conform Reuters.

Parisul și Kievul finalizează planurile de trimitere în Ucraina a unor instructori occidentali, inclusiv francezi. Planurile ar fi probabil puse în pericol dacă Adunarea Națională intră în guvernul francez în urma alegerilor anticipate pe care Macron le-a convocat ca răspuns la înfrângerea masivă a partidului său în alegerile europene de la începutul acestei luni. Alegătorii francezi se îndreaptă spre urne pe 30 iunie și 7 iulie.

Dacă sondajele de opinie sunt corecte, partidul Adunarea Națională ar urma să obțină câștiguri considerabile în camera inferioară a Parlamentului Franței, iar Bardella ar putea deveni prim-ministru dacă partidul său va obține o majoritate. În calitate de președinte al Republicii, Macron este șeful forțelor armate, dar premierul controlează bugetul.

Poziția partidului Adunarea Națională 

În ultimele luni, Adunarea Națională a atenuat unele dintre pozițiile sale controversate privind Rusia și NATO. Partidul de extremă-dreapta și-a retras de pe site-ul său manifestul pentru apărare de la alegerile prezidențiale din 2022, care cerea aprofundarea legăturilor diplomatice cu Moscova și ieșirea din comandamentul integrat al alianței militare.

Bardella a ținut să liniștească îngrijorările că o victorie a partidului său ar slăbi Franța pe scena mondială. „Nu intenționez să slăbesc vocea și angajamentul Franței pe scena internațională și voi fi extrem de respectuos în această privință”, a declarat el reporterilor, reiterând că partidul său nu mai dorește ca Franța să se retragă din comandamentul integrat al NATO atât timp cât războiul din Ucraina este în desfășurare.

În timp ce Bardella a condamnat ”încălcarea de către Kremlin a integrității teritoriale a Ucrainei”, el a adăugat că dorește ”să evite orice risc de escaladare cu Rusia, deoarece Rusia este o putere nucleară, iar el este angajat în restabilirea păcii și a stabilității politice în regiune”.

Deputatul proaspăt reales s-a angajat, de asemenea, să mențină cheltuielile pentru apărare la un nivel ridicat. În vara anului trecut, legislativul francez a votat legea de planificare militară pe șapte ani, care nu este obligatorie și care prevede cheltuieli totale de 413 miliarde de euro pentru apărare până în 2030.

„Vreau ca Franța să își poată continua rearmarea. Ambiția mea este de a asigura suveranitatea și autonomia strategică a Franței și voi continua eforturile financiare prevăzute în legea privind planificarea militară”, a declarat Bardella, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel