Data publicării:

Joi s-a înregistrat cea mai mică densitate în stratul de ozon. Verzii contrazic Administrația Națională de Meteorologie

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
furtuna solara
furtuna solara

Prim-vicepreşedintele Partidului Verde, Antonio Momoc, a accentuat mesajul de îngrijorare cu privire la prognoza Centrului European de Meteorologie şi a Institutului de Cercetări Polare şi Marine conform cărora stratul de ozon corespondent Europei estice şi de nord va fi afectat de schimbări majore. În perioada 30-31 martie, densitatea ozonului din stratul omolog acestui spaţiu va înregistra o scădere cu circa 10%.

În timp ce Administraţia Naţională de Meteorologie pretinde că acest fenomen este unul normal, liderul ecologist a spus că astfel de evenimente au loc ca urmare a unei politici inadecvate la nivelul controlului emisiilor de dioxid de carbon şi a clorflorcarburilor. Poluarea este o problemă ce ar trebui tratată preventiv şi, în niciun caz, nu trebuie căutate soluţii de moment care sunt deseori consecinţe ale disperării, a mai declarat prim-vicepreşedintele Partidului Verde.

Câteva exemple autohtone au venit în ajutorul argumentaţiei lui Momoc: atenţionarea verzilor în legătură cu pericolul reprezentat de centralele nucleare şi recenta catastrofă din Japonia, cele 300.000 de hectare de pădure din România în prezent neadministrate, cele 11.000 de decese anuale din cauza poluării în Bucureşti (conform Institutul de Sănătate Publică), cantitatea de praf de peste 2.5 ori mai mare decât limita normală din Bucureşti (400 tone praf/km pătrat), alterarea sistemului imunitar din cauza cantităţii ridicate de UV şi lipsa unei hărţi a deşeurilor toxice.

Antonio Momoc a mai facut apel şi la instanţe internationale care vizează chestiunile menţionate mai sus. Astfel, el a amintit de faptul că România este parte a convenţiilor internaţionale care decurg din Convenţia de la Viena privind protecţia stratului de ozon (1985) şi a Protocolului de la Montréal privind substanţele care subţiaza stratul de ozon. În ciuda acestor aderenţe, ministrul László Borbély, a făcut public, spre exemplu, faptul că ţara noastră nu va lua nicio măsură vizând centralele pe bază de combustibili fosili până în 2020, chiar dacă la nivelul Europei se doreşte o înlăturare definitivă a acestor practici până în 2050.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel